Belföld

Egyházi kötelékbe adják a fővárosi nevelőszülői hálózatot

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

A 444.hu arról ír, hogy újabb kiszervezés történt, amely az egyházi fenntartónak kedvez. Május elején ugyanis arról értesítették a budapesti TEGYESZ (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) nevelőszülőit, hogy júliustól nem az állam, hanem a katolikus egyház kötelékébe fognak tartozni. „Ennek oka, hogy a minisztérium úgy döntött, átadja fővárosi nevelőszülői hálózatát a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, illetve a fenntartásában levő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak” – írja a portál. Ebben az ügyben 130 nevelőszülő és közel 300 gyerek érintett.

A cikk felidézi, hogy az új fenntartó jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, ami egy állami pénzből felhúzott stadionban is megmutatkozik. Kiss-Rigó László megyéspüspök egy 2018-as interjúban – amit először letiltatott, de a Magyar Hang mégis lehozott – azt mondta, erkölcsileg megtisztelő számára, hogy Orbán Viktort támogathatja. Szívesen beszél Soros Györgyről, konferenciázik a migrációról fideszes megmondóemberek társaságában, és az önkormányzati választásokon is kiállt Szeged és a kormány összefogása mellett.

A Szent Ágota folyamatosan bővül. Tavaly júliusig három megyében volt jelen, ami előbb nyolcra, majd januártól tizenháromra bővült. Honlapjuk szerint most több mint hétezer gyerek tartozik hozzájuk, vagyis nagyjából az összes családjából kiemelt gyerek harmada. Ezzel ők váltak az ország legjelentősebb gyermekvédelmi intézményévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik