Belföld

IDEA Intézet: Oltásellenes-e a baloldal?

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Röviden, nem. Hosszan, csak a kormánypártiak szerint.

Mivel a Fidesz–KDNP azt állította, az ellenzék oltásellenes, az IDEA Intézet ezúttal megvizsgálta nemcsak a magyarok viszonyát a vakcinákhoz, hanem azt is, hogy ezt a – komoly anyagi erőforrással támogatott – vádat mennyire fogadták el. A megkérdezetteknek a reprezentatív kutatásnál egy hőmérőn kellett jelezni, mennyire tartják oltáspártinak, oltásellenesnek a Fidesz–KDNP-t, illetve az  az ellenzéket. (A 0 és 10 közötti skálán a minél magasabb érték jelezte az oltáspártiságot.)

A megkérdezettek sem az ellenzéket, sem a kormánypártokat nem tekintik oltásellenesnek. Az ellenzéki pártok a 0–10 közötti skálán 6,6-os, míg a kormánypártok 7,9-es átlagpontot kaptak. 

Saját szavazói a Fidesz–KDNP-t abszolút oltáspártinak (9,6), az ellenzéket igen oltásellenesnek (3,2) ítélték. A pártos megosztottság fordítva kevésbé érvényesült. Az ellenzék hívei a kormánypártokat sem látták oltásellenesnek (6,9), bár saját pártjaikat oltásbarátabbnak (8,8 pont) tartották.

Kapcsolódó
A Fidesz nem hajlandó ellenzékiekkel közösen kampányolni az oltás mellett, mert az ellenzék „oltásellenes”
Szentendre vezetése megpróbált a Fidesszel közösen buzdítani a oltásra való regisztrációra, még videó is készült az egyik kormánypárti képviselővel, mégsem lett semmi a dologból.

A politikai pártoktól távolságot tartók körében az oltásellenesség vádja egyáltalán nem mutatható ki, ezek a csoportok pont annyira tartották oltásbarátnak/oltásellenesnek a kormánypártokat, mint az ellenzéket (7,2 – 7,2 átlagpont a 0 – 10-es skálán). Az IDEA Intézet a kutatás alapján arra jutott, hogy a Fidesz–KDNP vádja az oltásellenes baloldalról csak a saját tábort mozgósító üzenet volt.

Módszertan

A kutatás adatait április 27. – május 4. között vették fel közösségi média alapú kérdőívvel. Az eredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik