Belföld

Benyújtották a pedofilellenes törvénycsomagot

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A bűnelkövetőket nyilvántartanák, eltiltanák a gyerekektől, az államigazgatástól.

Kedden este nyújtotta be Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella a fideszes törvényjavaslatot, amely a pedofil bűnözőket jóval szigorúbban büntetné az eddigieknél. Facebook-oldalán a párt frakcióvezetője azt írta, fő céljuk, hogy a gyermekek nagyobb védelmet, a pedofilok nagyobb büntetést kapjanak.

Az előterjesztésből Kocsis Máté az alábbi pontokat emelte ki:

  • Létrehoznak egy név szerint kereshető pedofil-nyilvántartást.
  • Szigorítják a Büntető Törvénykönyvet. A jelenleg kiszabható büntetéseket jelentősen megemelik.
  • Még súlyosabban büntetik, ha a pedofil bűncselekményt
    – 12 év alattival szemben követik el
    – hivatalos személyként követik el (lex Kaleta)
    – sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva követik el
    – különös visszaesőként követik el.
  • Számos munkakörből kitiltják a pedofilokat, hogy véletlenül se kerüljenek a gyermekek közelébe.
  • A jövőben nem lehet enyhe büntetéssel (minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással) megúszni a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket.
  • A legsúlyosabb pedofil bűncselekmények nem évülnek el, kitolódik az elévülés kezdete.

Az előterjesztők indoklásukban a pedofilok nyilvántartásáról azt írták, azzal biztosítanák, hogy a hozzátartozók, a gyermek nevelését, felügyeletét, gondozását ellátók ellenőrizni tudják, hogy a gyermekkel közvetlenül kapcsolatba kerülőket (pl. iskolai dolgozók, bébiszitterek, edzők) korábban elítélték-e gyermek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény miatt.

A javaslat szerint az adatigénylésnél meg kell jelölni a jogalapot, az elkövetőkről pedig csak az azonosításukhoz és társadalomra veszélyességük mértékének felméréséhez szükséges legszűkebb adatkör válna megismerhetővé (név, születési év,
településszintű lakóhely, arcképmás, elkövetett bűncselekmény adatai).

A megismert adatokról másolat, képernyőfotó nem készíthető, azokat tilos nyilvánosságra hozni, sokszorosítani.A törvényjavaslat szigorúbban lépne fel a gyermekpornográfia ellen is, és új minősített eseteket vezet be, szigorít a gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetők foglalkoztatási szabályain.

Ez alapján, aki gyermek sérelmére szexuális bűncselekményt követ el, nem foglalkoztatható olyan munkáltatónál, amely gyermekek részére szabadidővel, szórakozással, sportolással összefüggő szolgáltatást nyújt (lsd. strand, vidámpark, állatkert). Ezen bűncselekmények elkövetői kormányzati szolgálati
jogviszonyt sem létesíthetnek, politikai vezetői tisztséget sem tölthetnek be az államigazgatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik