Belföld

Július 26-a után jönnek az ellenzéki előválasztási viták

Momentum / Facebook
Momentum / Facebook
Azokat a hatpárti Országos Előválasztási Bizottság szervezi.

A 2022-es választáson közösen induló hat ellenzéki párt hisz abban, hogy az eltérő politikai vélemények nyílt ütköztetése az egyik fő garanciája a demokratikus működésnek. Ezért támogatják, hogy minden választókerületben legyen politikai vita az induló jelöltek között. Ezek a viták láthatóvá teszik az eltérő álláspontokat, így esélyt kínálnak a legjobb kompromisszum megtalálására.

Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) tudatta, szorgalmazza és a jövőben segíteni is fogja az ilyen viták megrendezését. A hat párt közösen alkotja meg a vitaszabályzatot, amely alapján a  vitákat szerveznek az előválasztás előtt. A hat ellenzéki párt nagyon fontosnak tartja az esélyegyenlőséget.

Azt szeretnék, hogy az előválasztás olyan tisztességes legyen, mint amilyennek 2022-től az országot is szeretnék.

Azért, hogy minden választókerület összes jelöltje ugyanolyan feltételekkel vehessen részt a vitákban, az OEVB úgy döntött, a vitákat 2021. július 26-a után rendezik. Akkor nyílik meg ugyanis az előválasztási jelölt-bejelentkezés, attól kezdve már azok vehetnek részt a vitákon, akik ténylegesen jelöltetik magukat az ellenzéki előválasztáson. A vitákat október 10-ig lehet megrendezni.

Az OEVB arra kéri az előválasztáson indulni kívánó összes jelöltet, az őket támogató szervezeteket, ők is tartsák tiszteletben az igazságos, egyenlő esélyeket megteremteni kívánó szabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik