Belföld

Hivatalos: így nyit az ország 5 millió beoltott után 

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Megjelent a rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések módosításáról.

Pénteken késő este megjelent a Magyar Közlöny. A jogszabály röviden felsorolja a már korábban ismertetett döntéseket, amelyek az 5 milliomodik beoltott után lépnek életbe:

  • a kijárási tilalom megszűnik;
  • az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
  • eltörlik a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettséget;
  • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
  • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
  • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
  • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
  • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett csak a védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
  • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
  • a 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

A Portfolio azt írja, a kormány döntése szerint a temetés és a házasságkötés nem minősül rendezvénynek, de a lakodalom már az.

Ha a házasságkötésre nem az anyakönyvi hivatal házasságkötő termében, a polgármesteri hivatal helyiségében vagy a vallási közösség vallási tevékenység céljára használt helyiségében kerül sor, a házasságkötésre az e rendelet családi eseményre vagy magánrendezvényre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

A családi eseményeket és magánrendezvényeket egy kategóriában kezeli a jogszabály. Ezek szerint a családi eseményen vagy magánrendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül – egy időben a lakodalom esetén legfeljebb 200 fő, minden más családi esemény, magánrendezvény esetén legfeljebb 50 fő lehet jelen. A családi eseményen vagy magánrendezvényen a válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás megengedett.

Az ilyen eseményeken a védelmi intézkedés betartatásáról a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, valamint a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínének üzemeltetője, illetve a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínével rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

Nem mindegy, hol tartják

A rendelet külön szabályokat állapít meg azokra az esetekre, ha egy rendezvényt vendéglátó üzletben (pl. étterem), vagy épp szálláshelyen (pl. hotel) tartanak. Ha a családi eseményt vagy a magánrendezvényt étteremben tartják, akkor a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni.

Ez alól két kivétel lehet:

  • Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.
  • Ha a vendéglátó üzlet rendelkezik olyan, a többi résztől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítve lehetnek, a koronavírus ellen nem védett személy e helyiségbe beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a vendéglátó üzlet e helyiségében tartózkodhat.

A családi esemény vagy magánrendezvény résztvevője a fenti két esetben az esemény ideje alatt nem köteles maszkot viselni.

Ha a családi eseményt vagy a magánrendezvényt szálláshelyen tartják, akkor a szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni, az alábbi kiegészítésekkel:

  • Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a szálláshely területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, azon  a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.
  • Ha a szálláshely rendelkezik olyan, a szálláshely többi részétől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a szálláshely többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítve legyenek, a koronavírus ellen nem védett személy kizárólag e helyiségbe beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a szálláshely e helyiségében tartózkodhat.

A szálláshelyen rendezett esemény befejezése után a koronavírus ellen nem védettek – a szálláshelyen jogszerűen tartozódó vendég kivételével – kötelesek a szálláshelyet azonnal elhagyni.

A zenés-táncos rendezvények

Zenés, táncos rendezvényen, életkorra való tekintet nélkül kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat. A zenés, táncos rendezvény helyszínén koronavírus ellen nem védett személynek tilos tartózkodni. Tilos zenés, táncos rendezvényt koronavírus ellen nem védett személyeknek szervezni, tartani, hirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni.

A zenés, táncos rendezvény helyszínén – a videoklip-forgatáson vagy más audio- vagy videofelvételen statisztaként történő közreműködés kivételével – koronavírus ellen nem védett személy is foglalkoztatható azzal, hogy – a fellépők kivételével – a zenés, táncos rendezvény teljes időtartama alatt köteles maszkot viselni.

Ha a zenés, táncos rendezvény helyszínén videoklip-forgatást vagy más audio- vagy videofelvételt tartanak, a felvételen statisztaként kizárólag koronavírus ellen védett személy vehet részt.

A zenés, táncos rendezvény szervezője, valamint a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője vagy vezetője, illetve a szervező, az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja köteles annak a személynek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét az e rendeletben meghatározott módon nem igazolja.

A védelmi intézkedés betartatásáról a zenés, táncos rendezvény szervezője, illetve a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

Egyéb rendezvények fő szabályai

Az egyéb rendezvények két típusát különbözteti meg a rendelet. Ha az egyéb rendezvényt szabadtéren tartják – az ott foglalkoztatottakon kívül –, ha ötszáz főnél kevesebben vannak,  azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. Ha 500 fő vagy több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

Ha az egyéb rendezvényt zárt térben tartják, az egyéb rendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül –kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltöttszemély vehet részt.

Az egyéb rendezvényen foglalkoztatott személy számára – ide nem értve a fellépőket – a maszkhasználat szabályait a szervező – ennek hiányában a rendezvény helyszínének vezetője – határozza meg, de fontos, hogy ha a foglalkoztatott nem igazolja védettségét, akkor köteles maszkot viselni, ezt a szervező nem tilthatja meg.

A gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó gyűlés megtartásának szabályairól is szól a rendelet.

Ha egy gyűlésen 500 főnél kevesebben vannak, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet, ha 500 fő vagy ennél több személy van jelen, kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt
Spontán gyűlést szervezni tilos és azon részt venni is tilos.

A rendelet minden pontja egyetlen kivétellel az ötmilliomodik koronavírus-vakcina beadásának napját követő napon lép hatályba.

A péntek reggeli jelentés szerint 4,899 millió ember kapta meg az első oltást, így akár már vasárnap életbe léphetnek a szabályok. Az 5 millió első oltással rendelkező embert Pintér Sándor belügyminiszter fogja kihirdetni egy határozatban.

Az egységes hatályba lépés alól egy kivétel van: június 14-étől kezdődően lehet csak gyűléseket tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik