Belföld

Péterfalvi Attila az előválasztásról: tisztességtelen és jogellenes Mérő László javaslata

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Adatvédelmi aggályokba ütközhet a baloldali előválasztás, mivel a 18 év alattiak szavazáson való részvételéhez szülői hozzájárulás szükséges – ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.  Péterfalvi Attila szerint a szülői hozzájárulás miatt ugyanakkor pikáns esetek is előfordulhatnak, ha a törvényes képviselő nem írja alá ezt a dokumentumot. Ugyanis abban az esetben, ha szülő és a gyermek közt érdekellentét alakul ki, a gyámhatósághoz kell fordulni.

Az előválasztáson résztvevők szavazata ráadásul különleges adatnak minősül, mivel a jogszabályok szerint politikai véleményt fogalmaznak meg döntésükkel

– fogalmazott Péterfalvi.

Külön kitért az online szavazás adatkezelési aggályaira is. „Az online szavazás egy olyan adatkezelési forma, amelyhez hatásvizsgálat is szükséges” – mondta, és hozzátette: ilyenkor tisztázni kell az online szavazáshoz szükséges adatbiztonsági megoldásokat, és biztosítani kell a névtelenséget, hogy ne lehessen beavatkozni a megméretési rendszerbe.

Éppen ezért jogellenesnek és tisztességtelennek nevezte Mérő László matematikusnak azt a javaslatát, miszerint nyilvánosságra kell hozni azok nevét, akik részt vesznek az előválasztáson.

A matematikus korábban azt írta a Telexen megjelent cikkében, hogy így lehetne megakadályozni, hogy fideszes aktivisták „meghekkeljék” az előválasztást. „A különleges adat nem lehet feltétele az előválasztáson való részvételnek, csupán akkor, ha maga az érintett hozza nyilvánosságra szenzitív adatait” – tette hozzá Péterfalvi Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik