Belföld

Direkt36: Tiborcz István üzletfelei az MFB hitelprogramjának egyik nagy nyertesei

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Direkt36 annak nézett után, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank mennyi hitellel segíti azokat a vállalkozókat, akik Tiborcz Istvánnal üzleteltek korábban, és jelentős összegekre bukkantak az összesítés nyomán.

Az egyik nagyobb nyertes a Jellinek Dánielhez köthető Indotek-csoport, amely a Gellért-szálló megvásárlásához kapott 8,8 milliárdos segítséget az MFB-től. Az Indotek közölte: Jellinek üzleti döntései függetlenek a politikától, ő kizárólag az üzletre fókuszál. Jellinek a Forbes-listán 2020-ban 140 milliárd forinttal már a 11. helyen szerepelt. A cikk hangsúlyozza, bár Jellinek nem tartja magát kormányközeli üzletembernek, több nyoma is van annak, hogy az elmúlt években szoros üzleti kapcsolatot alakított ki Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal.

Az oknyomozó portál azt is írja, hogy a „bank hitelezéséről nyilvánosan elérhető adatok szerint az MFB 2019 óta legalább 58 milliárd forint hitelt adott összesen Tiborcznak és a hozzá köthető üzletemberek cégeinek. Jellinek mellett például a Puskás Aréna építésében részt vevő, Tiborcz mellett Mészáros Lőrinccel is üzletelő Balázs Attila cégei legalább 38,9 milliárd forintnyi hitelt kaptak.” Balázsnak a budapesti Bikás park melletti Vaba Apartments nevű lakópark építésében részt vevő két cége összesen 13,3 milliárd forintot kapott.  Egy harmadik cége pedig 15 milliárdos kölcsönhöz jutott 2020 márciusában a Hajdú-Bihar megyei Biharkeresztesen található építőipari üzemének fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik