Belföld

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a távozó egészségügyi dolgozók

Feltételezett jogsértés miatt az Alkotmánybírósághoz (AB-hez) fordulnak olyan egészségügyi dolgozók, akik márciusban nem írták alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést – írja a Világgazdaság alapján a Hvg.hu.

Márciusban mintegy 5500 orvos és szakápoló hagyta ott az állami egészségügyet. Most a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közös beadványában azt állítja, hogy azok, akik nem írták alá a szerződést, egy-három havi végkielégítést kaptak, holott közalkalmazottként – a jogviszonyuk hosszától függően – akár nyolchavi bérnek megfelelő összeget is kaphattak volna.

Asbóth Márton, a TASZ jogásza azt mondta a Világgazdaságnak, hogy az érintett dolgozóknak már ki is fizették a megérdemeltnél kisebb végkielégítést. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a korábbi közalkalmazotti jogállás szerint kellett volna a végkielégítéseket rendezni.

A három szervezet által készített beadványt május 17-ig tölthették ki és küldhették el az AB-nek az érintettek. Az Alkotmánybíróság vélhetően egyesíteni fogja az ügyeket és egyben bírálja el azokat – olvasható a Hvg.hu cikkében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik