Belföld koronavírus

Kásler: Senki nem tudja, kell-e harmadik oltás

MTI / Bruzák Noémi
MTI / Bruzák Noémi

A magyar kormány jól döntött, hogy elkezdte a Sinopharm-vakcina alkalmazását, ezt erősítette meg múlt héten a WHO is, de nem is tehetett mást – mondta Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben videósorozat legújabb részében.

Közölte: az elmúlt év végén magyar szakemberek utaztak a gyártás színhelyére Kínába és Oroszországba, hogy a helyszínen ellenőrizzék a gyártási folyamatokat, ezt követően átnézve a dokumentációt mindent rendben találtak. Ez után még 8 vizsgálatot végeztek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, és miután azokat is rendben találták nem volt vitás, hogy a Sinopharm megfelelő. Szerinte az ellenzék nem a szerencsés utat választja, ha a WHO-val vitatkozik, mert ezt a vitát soha nem fogja megnyerni, viszont a magyarok életét veszélyezteti.

Arra a kérdésre, hogy kell-e következő oltás, a miniszter úgy válaszolt: jelen pillanatban senki nem tudja megmondani, mert a vakcinák kifejlesztése óta nem telt el annyi idő.

Kiemelte, hogy az összes forgalomban lévő vakcina esetén elindítottak egy klinikai vizsgálatot, amely a vakcinák utáni teljes immunitást vizsgálja, „ami azt jelenti, hogy folyamatosan egyre többet és többet tudunk a vizsgálatokkal párhuzamosan”. Már május végén lesznek kezdeti eredmények, júniusban pedig még több várható. Mivel a vizsgálati idő egy év, így az első év végén lehet majd megmondani, hogy kitart-e addig a védettség a különböző vakcinák esetében, állítja Kásler.

Az összes vakcinánál vizsgálják a fiatalok olthatóságát is. „Van olyan vakcina, ami egészen féléves korig próbál eredményt elérni” – fogalmazott a miniszter. Ha megvannak a megfelelő minőségi szakmai paraméterek, Magyarország is fog csatlakozni ezeknek a korosztályoknak az oltásához – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik