Belföld

Nézőpont: Egy kormányfőnek tudnia kell angolul

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Karácsony Gergelyre (h)angolta kutatását a kormányközeli intézet.

Miután Karácsony Gergely elismerte, hogy Orbán Viktor jobban beszél nála angolul, ez lett az elmúlt napok vezető témája a kormányközeli sajtóban, most pedig a Nézőpont Intézet készített reprezentatív közvélemény-kutatást arról, mennyire fontos ez a magyar választóknak.

A teljes népesség körében 83 százalék várja el, hogy a kormányfő tudjon angolul, hogy „az ország érdekeit tudja képviselni”. Csak a megkérdezettek 15 százaléka mondta azt, nem ez a lényeg.

Még az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek háromnegyede sem fogadja el, ha egy miniszterelnök nem tud angolul. Ez nehezítheti a főpolgármesternek azt is, hogy bejelentse, indul az előválasztáson, hiszen a résztvevők ebből a körből kerülnek ki. Orbán hívei körében 90 százalékos elvárás az angoltudás a mindenkori kormányfőnél.

Az intézet szerint a két tábor között ritka az ilyen konszenzus. A fiatalok (18-29 évesek) 89 százaléka várná el a tárgyalóképes angoltudást, megengedőbbek a szakmunkások, a 60 évnél idősebbek, de közülük is 4-ből 3 fontosnak tartja a nyelvtudást egy  miniszterelnöknél.

Módszertan

A közvélemény-kutatás május 10. és 12. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék

Ajánlott videó

Olvasói sztorik