Belföld

Müller: bizonyíték, de nem meglepetés, hogy a WHO jóváhagyta a Sinopharmot

A járványügyi helyzet egyre kedvezőbb, ezt mutatják a számok. A gyógyultak száma, 575 ezer, már több mint háromszorosa a 188 ezer aktív fertőzöttnek

– közölte Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy az első oltást eddig 4 millió 305 ezer állampolgár kapta meg, a másodikhoz pedig 2 millió 503 ezren jutottak hozzá.

Kicsit lassabb volt az elmúlt hét, de most újabb lendületet veszünk

– mondta Müller az oltási program tervezett sebességének csökkenésére utalva. A lendületet a 16-18 éves korosztály oltásának megkezdése adhatja. A közel 200 ezer fős korcsoportból eddig 84 ezre már regisztráltak. Hétfőn ők kezdhatik meg az oltási időpontok foglalását. Csütörtöktől pedig el is kezdődik a fiatalok oltási kampánya.

A tiszti főorvos a 18 év felettieket és a bizonytalanokat is bíztatta a jelentkezésre:

Vegyék észre ezeket a magas számokat, mert ez teszi lehetővé a járvány lezárást, az intézkedésektől való megszabadulást.

A 18 év feletti korosztályok jelenleg a Sinopharm, a Szputnyik és az AstraZeneca vakcinákra tudnak regisztrálni. Az egydózisos Janssen vakcina használata is megkezdődött, az oltóbuszok mellett 1900 praxis is kap belőle.

Müller Cecília a tájékoztatón nagy teret szentelt a WHO Egészségügyi Világszervezet múlt heti döntésének, amellyel jóváhagyta a kínai Sinopharm vakcina vészhelyzeti alkalmazását. A tiszti főorvos szerint miután már több száz millió ember kapott, alaposabban meg tudták vizsgálni, így már ajánlhatják a 18 év felettieknek.

Ez a vélemény megerősítette a magyar szakembereket is, hiszen a magyar vizsgálatok már korábban kellőképpen biztonságosnak találták a kínai szert, mondta Müller, hozzátéve

Számunkra ez egy bizonyíték, megerősítés, de nem meglepetés.

A főorvos szerint Magyarországnak olyan kiváló szakaemberei vannak, akik ezeket a vizsgálatokat elvégezték, és már hónapokkal ezelőtt arra a következtetésre jutottak, hogy az úgynevezett keleti vakcinák is kellően hatásosak és biztonságosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik