Belföld

MSZF: 168-an szenvedtek fagyhalált a télen

Október eleje és április vége között csaknem annyian hűltek ki végzetesen, ahányan az előző év azonos időszakában.

Százhatvannyolcan szenvedtek fagyhalált a mögöttünk hagyott télen – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Az emberjogi fórum összesítése szerint október eleje és április vége közt csaknem annyian hűltek ki végzetesen, ahányan az előző év azonos időszakában.

Az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben hűlt ki, kórházba szállítása közben, illetve bekerülése után halt meg, de a hipotermia miatt közterületen is haltak meg. A fagyhalál legtöbb áldozata idős, egyedülálló, leromlott fizikai állapotú, elszegényedett ember volt.

Bár a magyar kormány mindent megtesz, hogy akadályozza az adatok reális időben történő közzétételét, az MSZF szerint a fagyhalál változatlanul tömegesnek tekinthető. Azt írták, a rendkívüli kihűléses esetekről szóló adataik olyan állami forrásokból származnak, amelyek a politikai tiltás dacára kötelességüknek tartják a társadalom tájékoztatását a valóságról.

A Magyar Szociális Fórum szerint télen több helyen nyomást is  gyakoroltak az orvosokra azért, hogy a halál okaként ne a kihűlést, hanem a koronavírust tüntessék fel, szépítve a fagyhalálra vonatkozó statisztikát.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik