Belföld

Az el nem fogyó szeretet (X)

Van, amikor a legnagyobb adománycsomag is kicsinek bizonyul, amikor nem lehet elég pénzt összegyűjteni, amikor a felhívást hiába osztják meg sokezren a Facebookon. Az érdemi változáshoz, a továbblépéshez hosszú távú elköteleződés, türelmes szolgálat kell.  Olyan szeretet, ami nem fogy el. Történetek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elmúlt évéből.

A kilenchetes műszak

A koronavírus járvány első hulláma alatt a Szeretetszolgálat több idősotthonába is beköltöztek a szociális gondozók, nehogy az esetleges korlátozások miatt magukra maradjanak a bezárt intézmények lakói. A leghosszabb műszakot az esztergomi otthon egyik ápolója töltötte el odabent, aki több mint kilenc héten át nem ment haza, nehogy ne tudjon visszatérni munkahelyére, a gondjaira bízott idős emberekhez.

Felemelő munka

Tiszaburát nem olyan régen az ország egyik legszegényebb településeként tartották számon. Ma már egyre többen a varrodája termékeiről ismerik, hiszen az egyik nagy üzletlánc környezetbarát vászontáskáit itt készítik. A Szeretetszolgálat varrodájában képesítés nélküli asszonyok tanulták meg a szakmát, és lettek igazi munkavállalóvá, akiknek termékei a nemzetközi piacon is megállják a helyüket.

Szociális tűzifa helyett szociális naperőmű

Szociális tűzifa helyett az előrefizetős villanyórára feltöltött támogatást kaptak a legutóbbi télen a legkisebb gyermekeket nevelő tiszabői családok.  A település határában létesített egyhektáros napelempark tiszta és környezetbarát fűtést tett lehetővé hetven család otthonában a teljes fűtési idényben.

A szenvedélybetegek gyermekeiért

Az alkoholfüggő családokban felnövő gyermekek jellemzően nem tudnak kitől segítséget kérni, magukra maradnak a problémáikkal, amiről szégyellnek beszélni, és sokszor magukat hibáztatják mindazért, amit otthon el kell szenvedniük. A Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybetegeket segítő szolgálata programot indított az ilyen környezetben élő gyerekek felkutatására, hogy idejében segítséget kaphassanak.

A teljes élet felé

A Máltai Szeretetszolgálat három évtizede segíti a mozgásukban korlátozott és fogyatékossággal élő embereket, intézményeiben mintegy kétezer ellátottról gondoskodik. Mindannyiuk esetében arra törekszik, hogy állapotuktól függetlenül az elérhető legteljesebb életet élhessék. Sokan önállóan is képesek dolgozni, mások a Szeretetszolgálat saját műhelyeiben végeznek értékteremtő munkát.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét Ön is támogathatja adója egy százalékának felajánlásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik