Belföld

Olcsóbb lesz használni a Mol-Bubikat

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Bár a megújuló közbringarendszer végső tesztjei még zajlanak, azt már most tudni lehet, hogyan néz ki a MOL Bubi új tarifarendszere. A bérlet 50 százalékkal lett olcsóbb, mint korábban volt – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ leveléből.

  • A havi bérlet 500 forintba,
  • egy éves bérlet 5000 forintba kerül.

Az eddigiekhez hasonlóan érvényes bérlettel a bringák használatának első 30 perce korlátlan alkalommal díjmentes. Ha viszont valaki több mint fél óráig használja folyamatosan a biciklit, a 30. perc után 20 forintot kell fizetnie percenként.

Azoknak sem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, akik egyszerűen csak ki szeretnék próbálni a közbringarendszert, vagy épp turistaként közlekednek a fővárosban. Az alkalmi felhasználóknak

  • egy egyszeri 100 forint bankkártya-regisztrációs díjat kell fizetniük a legelső használatkor, amely az első utazásnál felhasználható. A bankkártya-regisztrációs díjat a következő használatkor már nem kell kifizetni.
  • Bérlés után minden megkezdett percért 20 forint használati díjat számol a rendszer.
  • Aki 25 percnél több ideig szeretne tekerni az almazöld kerékpárokon, annak érdemes inkább 500 forintért havi bérletet vásárolnia.

Rugalmasabbá válik a túlhasználati díj kezelése:

A korábbi díjstruktúrában túlhasználat esetén minden megkezdett, díjköteles 30 perces időszakért 500 forintot kellett fizetni, ami 3 óra után 1000 Ft/félórára emelkedett. Az új tarifarendszerben ez is kedvezőbbé vált; a jövőben percalapú számlálás mellett csak 20 Ft/perc díjat kell fizetnie az ügyfeleknek túlhasználat esetén. Azaz például egy 34 perces bringázás 500 Ft helyett 80 forintba kerül.

Csökken a visszaélések lehetősége:

Lépések történtek a visszaélések csökkentése érdekében. Korábban egy regisztrációval további 3 biciklit is fel lehetett venni a gyűjtőállomásokon, amellyel sajnos többen visszaéltek. Bár ez a lehetőség továbbra is megmarad, azonban a plusz kerékpárokra a bérletkedvezmény már nem vonatkozik, azaz 20 Ft/perc használati díjat számol fel érte a rendszer. Érdemesebb lesz inkább minden biciklihez külön regisztrálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik