Belföld koronavírus

Rusvai Miklós a jogosítványhoz hasonlította a védettségi igazolványt

MTVA / Róka László
MTVA / Róka László

Rusvai Miklós virológus volt a Reggeli vendége, ahol azt mondta, a helyzet javul, de még nincs vége a járványnak, május végre cseng le szerinte a harmadik hullám.

Június közepén levehetjük a maszkot, nyáron gondtalanul tölthetjük az időt, de ehhez több oltást kell beadni, az 5 milliót kellene elérni júniusra

– mondta az orvos.

Hozzátette, hogy a negyedik hullámot akkor lehet szerinte elkerülni, ha őszre a gyerekeket is be tudják oltani, és így 8 millió beoltott magyar lehetne.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy reméli, mindenki beoltatja magát a második dózissal is, mert csak így alakul ki hosszabb és hatékonyabb immunitás. Aki csak egy oltást vesz fel, annak őszre elmúlhat az immunitása szerinte.

A fővárosi szennyvízben megnövekedett víruskoncentrációról azt mondta, az a tíz nappal ezelőtti terasznyitás hatása lehet. Szerinte jövő héten érdemes majd megnézni, hogy ez csak pillanatnyi megingás-e, vagy a járványadatok rossz irányba indulnak-e tovább.

Lakatos Márk műsorvezető arról kérdezte a virológust, hogy szerinte a védettségi igazolvánnyal járó plusz jogok nem egy bújtatott kötelezővé tételt jelentenek-e. Rusvai erre kifejtette, hogy az sem megkülönböztetés, hogy nem vezethet autót, ha nincs, vagy lejárt a jogosítványa.

Ha lejűrt az autóm műszakija, akkor nem közlekedhetek vele. Ha nem vagyok beoltva, nem mehetek vendéglőbe. Ez ugyanaz a jogkorlátozás

– jogász doktorkodott az orvos doktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik