Belföld

Egy 1,4 milliárd forintos áfacsalási ügy gyanúsítottjainak letartóztatását kéri az ügyészség

A Fejér Megyei Főügyészség minősített költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta három személy letartóztatását – közölték csütörtökön. A gyanúsítottak valós gazdasági eseményekhez nem köthető számlákat állítottak ki azért, hogy a számlabefogadó cégek jogosulatlanul igényelhessék vissza az áfát. Ezen felül a foglalkoztatottak utáni járulékokat sem fizették be, amellyel az állami költségvetésnek mintegy 1,4 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet 2018. január 1-jétől a gyanúsítottak egyikének irányításával többszintű céghálózati formában jött létre. Az alsóbb szinten elhelyezkedő gazdasági társaságok a felső szinten működő tényleges tevékenységet végző cégek részére fiktív számlákat állítottak ki, azért, hogy biztosítsák a számlabefogadó cégek jogosulatlanul vonhassák le az áfát.

A szervezet a cégek közötti színlelt ügyletekkel az általuk foglalkoztatott vagyonőrök munkabérei után felmerülő járulékokat sem fizette be. A számlákat jellemzően őrző-védő tevékenységre, illetve közúti áruszállításra állították ki. A befogadott fiktív számlák alapján jogosulatlanul levont általános forgalmi adó, valamint a gazdasági társaságokba bejelentett foglalkoztatottak után bevallott, de meg nem fizetett adók és járulékok összege együtt mintegy 1,4 milliárd forint volt.

A nyomozó hatóság a bűnös vagyon elvonása érdekében 500 millió Ft értékben rendelt el lefoglalást, illetve zár alá vételt. A bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel, amely 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés, alaposan lehet tartani a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől, valamint az elkövetés folyamatos, huzamos idejű voltára tekintettel a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Továbbá megalapozottan lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak a bűntársakkal fennálló, részben rokoni, részben a bűnszervezeti elkövetés miatt kialakult kapcsolatokra figyelemmel a bizonyítást veszélyeztetnék, ezért az ügyészség kezdeményezte a gyanúsítottak letartóztatását, amelyről a Székesfehérvári Járásbíróság csütörtökön dönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik