Belföld

Rendőrség: nem volt csalás, ahogyan a badacsonyi alpolgármester továbbpasszolta az önkormányzattól vett telkét

A rendőrség nem talált bűncselekményre utaló jeleket abban a badacsonytomaji önkormányzat és Hartai Béla között létrejött ingatlanügyletben, amelyről tavaly nyáron írt a 24.hu. A balatoni település jelenlegi alpolgármestere feldarabolta és eladta azt a központi helyen fekvő telket, amit eredetileg – még mostani megbízatása előtt – turisztikai fejlesztés céljára vett meg jutányos áron az önkormányzattól.

A 4200 négyzetméteres terület az önkormányzat tulajdona volt, értékesítését Krisztin N. László polgármester szorgalmazta 2017-ben. Állítólag Hartain kívül senkit nem érdekelt a futballpályányi terület, ezért 35 millió forint lett a „kölcsönösen kialkudott” ár.

Hartai a szerződésben vállalta, hogy 2022-ig egy új badacsonyi turisztikai központot, mégpedig egy nyolc pincéből álló pincesort épít a területre. Az eladáskor kikötötték, hogy ha nem valósul meg a beruházás, az önkormányzat visszaveheti tőle az ingatlant, és 20 milliós kötbért is fizetnie kell. Az alpolgármester – az önkormányzattal kötött szerződése ellenére – tavaly májusban, fejlesztés nélkül egy építőcég tulajdonosának tovább értékesítette a terület nagyobbik részét.

Cikkünk megjelenése után a DK országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes feljelentést tett csalás gyanújával.

A Tapolcai Rendőrkapitányság a napokban megszüntette a nyomozást. A határozat szerint a polgármester és a későbbi helyettese között létrejött megállapodásról az aláírás után derült ki, hogy megvalósíthatatlan.Az eladott területre vonatkozó szabályozás ugyanis sokkal kisebb beépítést engedett, mint amit a tervezett pincesor megkövetelt. A nyomozók leszögezték, hogy az ügyben nem történt megtévesztés, és kár sem keletkezett, így csalás nem állapítható meg.

Arra pedig, hogy az alpolgármester nem fizette ki a kötbért, azt írták: az önkormányzat polgári peres úton szerezhet érvényt a fizetési kötelezettségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik