Belföld

„Észre se vettem ezt az oltásellenes szöveget, de most, hogy mondta, tényleg hallottam, hogy a baloldal miatt halnak meg az emberek”

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az a kormányüzenet, miszerint „a baloldal oltásellenes”, kevésbé hatásos a falvakban, mint amilyen a „migránspárti baloldal” szlogen volt pár évvel ezelőtt. Legalábbis ezt tapasztaltam a baranyai Hegyhát kistelepüléseinek lakóit kérdezve. A jelenségben annak is szerepe lehet, hogy a hegyhátiak jobban tartottak a menekültektől, mint most a koronavírustól. Riport.

A baloldal szerintem tényleg oltásellenes

– véli Fadler Anna, aki élettársával a szágyi kocsma előtt egy ácsolt asztalnál sörözik. A 65 esztendős asszony idén ment nyugdíjba, addig fodrászként és könyvelőként dolgozott. Az oltást már megkapta, amiképp a két gyermeke is, akik immár tíz éve Angliában és Belgiumban élnek a párjukkal. Az asszony így folytatja: „A baloldal azért beszélt a kínai meg az orosz oltás ellen, mert ezzel a Fideszt akarta lejáratni, de ebből mégis sokan azt érezték ki, hogy ellenzi az oltást. Az anyám 82 éves, és elmesélte, hogy amikor gyerek voltam, mennyire félt mindenki a gyermekbénulástól, és hogyan örültek, amikor megjött ellene az oltás. Jó dolog az oltás, azt el kell fogadni, főleg, hogy ingyen adják.”

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az asszony élettársa, az 56 éves Zoltán még nem kapta meg a vakcinát, ám amint lehet, ő is kéri, egyelőre azért nem teheti, mert szemüregrákja van. Az egykor a pécsi szén- majd uránbányában dolgozó férfin tavaly tavasszal jelentkezett a betegség, azóta átesett több műtéten, sugarat és kemoterápiát kapott. Zoltán arcát a betegség és a műtétek eltorzították, nehezen formálja a szavakat, de annyit megértek a beszédjéből, hogy egyetért az élettársával. Amiképp egy, az asztalukhoz odalépő, testes, 32 éves, helybéli férfi is, aki név nélkül ennyit mond:

Sokan bepánikoltak a vírustól, ezért a pártoknak inkább össze kellett volna fogni, hogy megnyugtassák az embereket, nem egymást vádolni mindenért. A szocialisták csak kellemetlenkedni akartak a Fidesznek, de ennek az lett a hatása, hogy oltásellenesnek látják őket. Abban viszont van egy kis igaza az ellenzéknek, hogy túl sok a halott, és a kormány talán csinálhatta volna jobban ezt az egészet.

Fadler Anna védelmébe veszi a kormányt: „Ez az ellenzék szövege, hogy tömeggyilkos a kormány, de ez nem igaz, azért sok a covidos halott, mert nálunk, ha egy halott fertőzött volt a vírussal, akkor beírják a covidos halottak közé, akkor is, ha más betegség vitte el.”

Hermanné Tankovics Tünde 7 éve viszi a szágyi kocsmát és a vele egy épületben működő aprócska vegyeskereskedést, meg a nemzeti dohányboltot. Ő szintén dicséri azt, ahogy a kormány a covidot kezelte. Tünde is neheztel az ellenzékre, mivel az támadta a keleti vakcinákat.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

 

Szágyon a kormány feltétlen dicsérete és az ellenzék elutasítása nem meglepő, hisz az alig százlelkes zsákfaluban a 2018-as parlamenti választáson a választók 90 százaléka a kormánypártokra voksolt. A falu lakói közül sokan hálásak voltak a közmunkaprogramért, és maradéktalanul elhitték, hogy a baloldal migránspárti, és ha ők vezetnék az országot, idehoznák a menekülteket.

A festői szépségű dimbes-dombos vidék szegényes kistelepülései immár 15 éve stabil támogatói a Fidesz-KDNP tandemnek. Ám a kormánypártok mostanság ismételgetett vádja, miszerint „a baloldal oltásellenes”, kevésbé látszik hatékonynak errefelé, mint a migránspártiság mantrája. Legalább is ez derül ki, miután elhagyom Szágyot, és újabb hegyháti favakban faggatom a helybélieket. Úgy tűnik, a hegyhátiak kevésbé félnek a covidtól, mint amennyire pár éve még féltek a menekültektől

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

„Nekem nem árt covid, az erdő kiszívja az emberből a vírust” – mondja tréfálkozva a 49 esztendős Orsós János, aki három évtizede favágóként dolgozik. A hétgyermekes, baranyajenői férfi mindjárt hozzáteszi: „A természet megvéd mindentől, négytagú a csapatunk, de mi sosem vagyunk betegek, ezért nem kérünk az oltásból sem.”

A baranyajenői játszótéren az ötéves fiát hintáztató Kocsik Judit is azt mondja, hogy nem fél a vírustól, de azért a kissrácot egyelőre nem küldi óvodába. Szerinte jobb így. A szintén baranyajenői Szép Csaba megkapta a kínai vakcinát, bár a 43 éves férfi nem tartott különösebben a vírustól, de úgy gondolta, ha beadatja az oltást, könnyebben talál újra munkát. A nyolc osztályt végzett, egyedül élő férfi egy veszprémi autóalkatrész-üzemben dolgozott, s a pandémia miatt építették le. Menne már vissza, az se baj, hogy Veszprém messze van, a közelben alig van rendesen megfizetett munka. Amikor a három baranyajenőit arról kérdezem, mennyire érzik a baloldalt oltásellenesnek, tagadólag rázzák a fejüket:

Ezt nem eszik meg az emberek. Ez egy fideszes falu, de azért mindent itt se esznek meg

– legyint Szép Csaba.

– Azt viszont 2018-ban elhitték, hogy idejönnek a migránsok – jegyzem meg.

– Azt igen – ismeri el a férfi –, tőlük nagyon féltek az emberek.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

 

Orsós János nevet az előbbieken: „Ebben a faluban senki nem látott migránst, mégis elhitték az emberek, hogy ide akarnak jönni. Miért is jönne ide egy migráns? Ilyen nyomorúságos helyre. Aki jött, az nem akart itt maradni, csak átmenni az országon, el innen, nyugatra.”

– Miből is élne meg itt egy migráns? – néz rám kérdőn Kocsik Judit. – Nekem is csak az erdőn jut munka, alkalmi bejelentéssel, napi hétezerötszázért. Na, ezért biztos nem jönnek ide.

Két kilométerrel odébb, Baranyaszentgyörgyön 81 százalékos volt a kormánypártok támogatása a legutóbbi parlamenti választáson, ennek ellenére a 130 lelkes faluban nem találkoztam olyan emberrel, aki azt gondolná, hogy a baloldal magát a védőoltást ellenezné.

– Ez hót fideszes falu, de ezt a dumát már az ittenieknek se lehet beadni, látják az emberek, hogy ez hazugság” – véli a 72 éves Bódis István. – Ráadásul ez a duma csak a közmédiában megy, azt meg egyre kevesebben veszik komolyan. Főleg, hogy már mindenki tudja, hogy ebben az országban ellopnak mindent.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

– Ki lopja el? – lökném tovább a szót.

– Na, ki? – kérdez vissza.

– A kormánypártokhoz közeli emberekre gondol?

– Na, látja, tudja maga is.

Az erős testalkatú Bódis István lakatos vállalkozóként három cikluson át független, tiszteletdíjas polgármester volt a faluban. Aztán a lánya összeveszett vele, és elindult ellene a 2006-os választáson. Híres történet volt, főleg, hogy a lánya nyert. A férfi visszavonult a helyi politikából a vállalkozásába. Pár éve abból is kihátrált, mert megtámadta őt a csontrák. Sugárkezelés és kemoterápia után kijött a betegségből, és immár megkapta a második kínai oltást. Nem fél a betegségtől, de biztos, ami biztos, mondja ő. Főleg, hogy a falunak van már halottja a covid miatt, a napokban egy 42 éves férfit ölt meg a betegség. Erről beszélgetünk Bódis kapujában, amikor megáll mellettünk Nagy Gál Attila, aki 50 éves, és az egyik helyi gazda szárítójában dolgozik gépkezelőként, havi 145 ezer forintért:

– Nem tudok arról, hogy lett volna betegsége – mondja Attila a tragikusan eltávozott férfiról. – Bírta a munkát, sokáig kamionos volt, aztán netpincér. Fontos, hogy beoltassuk magunkat, de azért az a véleményem, hogy nem szabadna addig a kínai meg az orosz oltást beadni, amíg nincs meg az európai engedélye. Aki így gondolja, az nem oltásellenes, hanem óvatos. És ezt úgy mondom, hogy én is a Fideszre szavaztam.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

 

Orsós Tamás is úgy véli, hogy a migránsbarát baloldal „ütősebb” kifejezés volt, mint az oltásellenes. Az egyik pécsi kivitelező cégnél viszonylag jól kereső, a feleségével egy kislányt nevelő, 32 éves, baranyaszentgyörgyi férfi így beszél:

– Nem kértem oltást. Ha kötelező lesz, nem tiltakozom, de addig nem kell. Az meg végképp nem érdekel, mit mondanak egymásra a pártok. Észre se vettem ezt az oltásellenes szöveget, de most, hogy mondta, tényleg hallottam, hogy a baloldal miatt halnak meg az emberek. Szerintem más se nagyon figyel erre, csak, akik állandóan politizálnak. A migránsoktól viszont tényleg sokan féltek itt is, pedig aztán ide nem jött egy darab migráns se. Mégis féltek.

– Én a migránsoktól se féltem – mondja két házzal odébb a 78 éves Jéger Ferencné, miközben kiül a kapuja előtti levert lábú padra, s kerítésen belül rekedt, két kicsi, kevercs kutyája elkeseredett csaholással igyekszik megzavarni beszélgetésünket. – Tudja, velem az anyám kétévesen jött át Szerbiából Magyarországra a háború végén. Úgyhogy mi menekültek voltunk, és tudom, hogy az hagyja el a hazáját, akinek arra komoly oka van. Ezért engem nem érdekel, mit mondanak erről a pártok. És az se, hogy mit mondanak az oltásról. Amint lehetett, beadattam. Pfizert kaptam, nem volt semmi panaszom. Nem érdekelnek a pártok, egyre többen vagyunk így.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A 250 lelkes Tormás utcáin leszólított falubeliek se veszik komolyan azt, hogy a baloldal oltásellenességgel azt akarja elérni, több legyen a halott, és így gyengüljön a Fidesz. Pedig ebben a faluban is 75 százalékos volt legutóbb a kormánypártok sikere.

A balosok támadták a keleti oltásokat, de csak azokat, ám ettől még nem oltásellenesek. Politika van ebben, én viszont nem politizálok. Regisztráltam az oltásra, a feleségem meg a két nagyobb gyerekem már meg is kapta. Nem érdekel, milyet adnak, de jobb lenne, ha nyugatit kapnék. Azt se fogadom ám el, hogy a kormány tömeggyilkos. Ez is politika. Támadják a Fideszt, hogy jobban kellett volna bezárkóznunk, de hát így is épp eléggé be voltunk zárkózva, elegünk is lett belőle

– mondja az 57 éves Nikolausz József.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

 

Az előbbiekhez tartozik, hogy miközben a hegyhátiak többsége elutasítja a pártpolitikusok covid kapcsán „kórusban énekelt” vádjait és viszontvádjait, az általam kérdezettek legalább harmadát megfertőzte valamilyen összeesküvés-elmélet. Kocsik Judit és Orsós János például azt fejtegette, hogy a vírus itt volt már a hatvanas-hetvenes években, vajon eddig miért nem tudtunk róla, miért most lett fontos, kérdezték mindketten, valamilyen rejtett okot gyanítva a háttérben.

A csípőtörése miatt elektromos robogón járó, 61 éves Miklós Istvánné azt feltételezi, hogy Kína szándékosan engedte szabadon a vírust, mert így akarta megállítani az ország mértéktelen lélekszám-növekedését, aztán a járvány eljött ide is. Az egykor tehenészetben dolgozó tormási asszony a betegségtől nem fél, oltást is csak azért kér, mert a nélkül nem mehet majd gyógyfürdőbe, pedig neki az nagyon fontos. Ugyanakkor az asszony fél az oltástól, merthogy sok beoltott is meghalt. Nem tetszik neki, hogy alá kell írni egy papírt, ami alapján elfogadjuk, hogy az oltás miatt elszenvedett bajokért senki nem felel. Ebből is az oltás veszélyességére következtet. Végül kijelenti: „Én nem mondom, hogy Orbán Viktor rosszul vezeti az országot, de azt igen, hogy szerintem ő valójában nem adatta be magának az oltást. Csak mutatta. Mert az oltás kicsinálja az immunitásunkat, s attól fogva bármilyen betegség elvisz minket.”

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Egy baranyajenői férfi azt vetette fel, hogy nálunk miért hal meg a lélegeztetőre tett emberek 90 százaléka? Ő ebből arra gondolt, hogy a nyugdíjasok egy részétől akartak megszabadulni.

Voltak, akik azzal a feltételezéssel álltak elő, hogy a vírus és az oltás megtervezett népirtás, amit valamilyen rejtélyes, tisztázatlan célú háttérhatalom küld és erőltet ránk. Ha érvelni próbáltam, hogy a tömeges halálból senkinek semmi haszna, hasznot az élő, a fogyasztó ember hoz, kétkedőn megmosolyogtak. Meggyőzhetetlennek éreztem őket.

A konteóhívők nem titkolták, hogy elegük van a politikusok összevissza beszédjéből, vádaskodásából, hazugságaiból, és azért olvastak utána a covidnak. Meg akarták keresni az igazságot.

Azt hiszik, megtalálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik