Belföld

Seres Máriáék kamupártjában ipari mennyiségben hamisítottak, és zacskóból osztották a pénzt

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Gulyás Márton és a Partizán újabb, négyrészes dokumentumfilmet készített a magyar rablópártokról  és a voksbizniszről. Ezek a részek hamarosan láthatóak lesznek, de a 24.hu előzetesen megtekinthette őket, és ez alapján mondjuk: nem érdemes kihagyni ezt a megdöbbentő és súlyos tényfeltáró anyagot, amely főleg arccal, névvel vállalt vallomásokra támaszkodik.

Kikről van szó?

Rabló-, vagy megengedőbb nevükön kamupártoknak nevezik azokat a szervezeteket, amelyek csak azért jönnek létre, hogy az államháztartást minél jobban lehúzzák a választásra jogosult jelöltek és pártok amúgy törvényes támogatását kihasználva. Ezért cserébe csak különböző kamu-, és hamisított áligazolásokat kell „kiállítani”, és ez a minimális szűrőrendszerrel ellátott pénzszerzési lehetőség pedig lassan egy évtizede csalók és szélhámosok széles körét vonzotta. Köztük is kiemelkedő szereplők lettek Seres Mária és férje, Stekler Ottó, akiknek tevékenységével Gulyásék ezúttal az első két részben foglalkoznak, a második kettőben pedig a magyar-ukrán határmenti voksturizmusról látunk lesújtó riportot.

  • Előzményként érdemes felidézni, hogy a múlt nyáron vádat emeltek Seres és férje ellen. Az eljáró ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolta meg 2020 júliusában a házaspárt, és velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A vád szerint Seresék és bűntársaik összesen 117 millió forintot tulajdonítottak el a 2014-es kampányra kapott állami támogatásból. Megjegyzendő, hogy eddig csak előzetes tárgyalásokat tartottak az ügyben.
  • A Partizán két évvel ezelőtt már forgatott Seresék kiterjedt tevékenységéről. Seres Mária és férje, Stekler Ottó – írtuk akkor – „az elmúlt két választás során kétmilliárd forintnál is több állami támogatást tüntethetett el nyom nélkül a hozzájuk kötődő hat különböző kamupárton keresztül. Ezek a pártok semmilyen tevékenységet nem végeznek, valahogy mégis mindig össze tudták szedni az aláírásokat az induláshoz. A megfejtés Gulyásék szerint ott van, hogy Seres nem semmisítette meg a 2006-os népszavazás aláírásait, hanem azóta is azokat használja a kamupártok regisztrációjához.”
Kapcsolódó
Gyakorlatilag maffiaszerűen működtek a kamupártok Seres Mária körül
A Gulyás Márton-féle Partizán egy másfél órás dokumentumfilmben ment utána kétmilliárd eltűnt forintnak és a 2014-es kétharmadnak.

Pénzosztás hátul

A mostani új film olyan forrásokkal készített interjúkat, akik részt vettek Seresék SMS nevű kamupártjának 2014-es kampányában (jelöltként, vagy háttéremberként), és az ott tapasztaltakról számolnak be. Többek közt

  • zacskóból történő pénzosztásról,
  • az állami támogatás „okosba történő” eltankolásáról,
  • és főleg aláírás-hamisításról.

Mindenki egyesével bevonulhatott egy hátsó irodába, ahol sparos papírzacskóból, aki lemondott a kampánytámogatásról, az mindenki kapott 500 ezer forint készpénzt a kampányának a fedezésére

– mondja a film egyik forrása, amiből az következik, hogy Stekler Ottóék a maradék félmilliót (egy jelölt ugyanis egymilliót kap a törvény szerint) megtartották.  Elhangzott az is, hogy a kampányanyagokat egy kijelölt cégtől kellett megrendelni, de a riportban megszólalók szerint erről nem kaptak számlát.

Balázs Attila / MTI Seres Mária, a Seres Mária Szövetségesei (SMS) párt vezetõje leadja szavazatát a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban kialakított 47-es számú szavazókörben az európai parlamenti választáson 2014. május 25-én.

A különböző aláírás-hamisítási tevékenységről is részletesen beszámol a film. Többen beszélnek arról, hogy a Seres-párthoz köthető VIII. kerületi ingatlanban volt, hogy egytucat ember „írogatta” (azaz másolta) az induláshoz szükséges ajánlóíveket, a megszólalók közül többen elismerik, hogy ők maguk is csináltak ilyet.

Az utolsó napon, amikor le kellett adni, akkor Stekler Ottó maga is irkálta át ezeket a lapokat, hogy meglegyen annyi

– mondja egy forrás.

Elhangzik az is:

Beszéltünk is egymást közt, hogy mi ezért éveket kaphatunk, meg hogy ez mekkora hamisítás.

Erre azonban az volt a válasz, hogy nyugodjunk meg, megvannak erre az Ottó kapcsolatai, senki nem ütheti meg a bokáját.

Szövevényes cégbirodalom

A nyilatkozók elbeszéléséből az derül ki, hogy azokból az adatbázisokból dolgoztak, amelyeket korábbi választások során Seres Mária felhasznált, de az SMS párt ajánlóíveit pénzért értékesítették a párt aktivistái, vagy a párt vezetősége más pártok aktivitási számára – derül ki a Partizán friss anyagából.

Seresék körül egy szövevényes cégbirodalom is feltűnik, (ezt is részletesen bemutatja a Partizán), és beszédes az a személyi kapcsolatrendszer is, amely szintén bemutatásra kerül Steklerék kapcsán. Tomcat, Szepessy Zsolt, korábbi monoki polgármester, a kamupártok környékén szintén föltűnő Gödény György, de a volt MSZP-s képviselő Zuschlag János is megjelenik. Utóbbival kapcsolatban az a legérdekesebb mozzanat, hogy a filmben bemutatnak egy lehallgatási jegyzőkönyvet, amiben a kamupárt-ügyben újra mozgolódó, beazonosítható Zuschlag azt mondja 2018-ban:

Én ráírtam a négy évvel ezelőtti kapcsolatomra, aki a Rogán ügyvédje, de nem válaszolt.

Hogy pontosan ki volt ez a személy, az nem derül ki, a nyomozati jegyzőkönyvben azonban ez a közlés szerepel.

A Partizán az újabb rablópártos dokumentumfilmjének prológját tegnap már közzétette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik