Belföld

Kim Lane Scheppele: Orbán dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat

Benko Vivien Cher / MTI /Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benko Vivien Cher / MTI /Miniszterelnöki Sajtóiroda
A Princeton Egyetem professzora szerint a kormányfőnek „ki van párnázva az élete”.

Kim Lane Scheppele régi bírálója a kormánynak. Most azt mondta a Klubrádiónak, szerinte Orbán Viktor évekre befészkelte magát a hatalomba, ezt szolgálja az egyetemi modellváltás is.

A kormány nagyon okos, ha jogról van szó.

Magyarország-szakértőként, akotmányjogászként úgy látja, az alapítványokkal az ellenzék, ha nem győz jövőre kétharmaddal, nem tud majd mit kezdeni, azok működhetnek úgy, mint egy családi cég, ahol a könyvelő is rokon.

Ha a pénz egyszer oda befolyik valahonnan, az állam nem tudja követni az útját.

Úgy vélte, az EU jogállami mechanizmusát bután dolgozták ki, így ezzel az Európai Bizottság sem tud majd érdemben mit kezdeni.

Kim Lane Scheppele a jogszabályi környezet miatt azt tartaná a  legjobbnak, ha az ellenzék már a programjában is meghirdetné az  alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását.

Fordulatra nem számít a magyar politikában. Nem érti, a pandémia kezelése miatt miért nem büntetik a választók Orbán Viktort, miközben saját bőrükön érzik,

mit művelt a járvány idején, de ha a járvány legrosszabb időszakában sem volt elégedetlenség, akkor jövőre aligha lesz. Attól tartok, hogy mivel most is szoros a verseny, jövőre, ha az élet helyreáll, Orbán javára fordul a kocka.

A professzor nagyon örül az ellenzéki összefogásnak, de az egységet  instabilnak tartja, és csodálkozik, hogy Orbán most nem kezdte el egymás ellen kijátszani az ellenzéki vezetőket. Furcsa előérzete van.

Abból indulok ki, hogy mit tudok a jogszabályokból kikövetkeztetni, a jog pedig Orbán DNS-ében van. Orbán dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat.

Szerinte a kormányfőn egyrészt már látszik is, hogy fáradt, másrészt rácáfolhatna az állandó diktátorozásra.

Nem tudják büntetőjogi felelősségre vonni, mert az egész rendszer őt szolgálja.

Már minden fontos hivatalban az emberei ülnek, így négy év múlva kipihenten, hiteles politikusként, diadalittasan térhetne vissza. Kim Lane Scheppele elismerte, őrültnek tűnhet ez a gondolata, de alkotmányjogászként úgy látja, a kormányfőnek „ki van párnázva az élete”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik