Belföld

„Nem is láttam a gyalogost a zebrán” – védekezett a kecskeméti tragédiát okozó buszsofőr

Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség azzal a buszvezetővel szemben, aki 2019 augusztusában elütött egy zebrán átkelő gyalogost Kecskeméten. A járókelő pár nappal később belehalt a sérüléseibe.

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyészség másfél év fogházat és négy év közúti járművezetéstől eltiltást kért a buszsofőrre arra az esetre, ha  már az előkészületi ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Hozzátette, a buszvezető nem ismerte be a felelősségét, és azt állította, hogy nem is látta a zebrán lévő gyalogost.

A buszvezető a Dózsa György úton, az Izsáki út felől a Petőfi Sándor utca irányába haladt egy helyi járatú busszal mintegy 45 km/h sebességgel. A gyér forgalmú úttest nedves volt, a közvilágítás működött, az esti szürkület miatt a látási viszonyok korlátozottak voltak.

Haladása során a buszvezető az Ipoly utca kereszteződése után egy zebrához ért. Nem adott azonban elsőbbséget a zebrán előtte balról jobbra áthaladni szándékozó gyalogosnak, ezért a fékezése ellenére, mintegy 20 km/h sebességgel az autóbusz elejével elütötte a férfit. A gyalogos az elütés miatt az úttest jobb szélére zuhant, míg a sofőr a külső sávban állt meg.

A gyalogost a mentők kórházba szállították, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy két nappal később meghalt. A baleset során elszenvedett sérülések és a sértett halála között egyenes oksági összefüggés állapítható meg. Az ügyész másfél év fogházat és négy év vezetéstől eltiltást kért a buszvezetőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik