Belföld

WHO-vezető Budapesten: a sportrendezvények szuperfertőző eseményekké válhatnak

Budapesti látogatása során Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott a WHO, Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója. Hans Kluge a Hvg.hu-nak adott interjújában a magyar helyzetre utalva azt mondta:

Nemcsak az oltások gyártását és elosztását kell felpörgetni, hanem az intézkedéseket is be kell tartani.

A Covid–19 elleni védőoltások jelentősen javítottak a betegség elleni eszköztáron – de nem helyettesítik a már kipróbált eszközöket. A fizikai távolságtartás, a maszkok, a kézhigiénia, a belső terek átszellőztetése működnek, mint ahogy a nyomon követés, a tesztelés, a kontaktkutatás, az izoláció és a karantén is hozzájárul a fertőzések megállításához és az életek megmentéséhez.

Szeretném elismerésemet kifejezni Magyarországnak az oltási kampány fokozása érdekében tett erőfeszítéseiért. A közegészségügyi és társadalmi intézkedések a fertőzésláncokat szakítják meg, ezeket kombinálni kell a hosszú távú oltási stratégiával.

Kluge szerint az éberség továbbra is indokolt. A biztató jelek ellenére, az új fertőzöttek számának csökkenése mellett Magyarországon még mindig várni kell a fertőzési ráta visszaszorulására, és a kórházi ápoltak, valamint a halálozások számának csökkenésére.

Arra a kérdésre, hogy biztonságosnak tekinthető-e egy nagyobb, nézők részvételével megtartott sportesemény, a szakember azt mondta:

Ahogy azt már többször is láttuk a járvány alatt, a tömeges összejövetelek szuperfertőző eseményekké válhatnak. Amíg jelen van a közösségi terjedés, a nagy tömegesemények jelentős kockázatot jelenthetnek.

Kluge szerint bármely döntést a tömeges összejövetelek esetleges megtartásáról, elhalasztásáról vagy a rendezés módjának megváltoztatásáról úgy kell meghozni, hogy megvédjük az emberek egészségét. A döntéseknek pedig a járványhelyzet, az adott esemény (például focimeccs), valamint az ahhoz köthető esetleges nagyobb mobilitás folyamatos és körültekintő értékelésén kell alapulnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik