Orbán állításával szemben nem valószínű, hogy heteket kell várni a Pfizerre

Számításaink szerint a 16-18 évesek oltását egy hét alatt le lehet zavarni.

Ma még lehet Pfizert kapni, aztán hetekig nem – állította Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában. Az érettségi után ugyanis a vakcinát a 16-18 évesek kapják, ekkortól a miniszterelnök szerint az idősebbeknek sokáig nem fog jutni Pfizer.

A hírre két dolog történt, ami jelzi, hogy mennyien várnak erre az oltóanyagra attól függetlenül, hogy a többi vakcina is hatékony és biztonságos. (Ebben egészségügyi dolgok mellett szerepet játszhat számtalan tényező, például hogy sokan azon aggódnak, hogy ha keleti vakcinát kapnak, nem fognak tudni utazni.)

Orbán Viktor állítása azonban ebben a formában egészen biztosan nem igaz, ha csak nem tud valamit a miniszterelnök a vakcinák leendő sorsáról, amit nem árult el.

Amikor 16-18 évesekről beszélnek, akkor nem lehet tudni, hogy betöltött 16. évről van-e szó, vagy azokról is, akik már benne vannak a 16. évükben. Még ha utóbbi is, akkor is legfeljebb körülbelül 300 ezer fiatal beoltásáról lehet szó, előbbi esetben pedig maximum 200 ezerről.

Pfizer-vakcinából viszont 355 ezer jött ezen a héten, és májusban a tervek szerint további 1,2 millió, vagyis a gyártó tartja az ütemet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az oltási hajlandóság a legfiatalabb korosztályban a legalacsonyabb – ha a „talán” válaszokat is számoljuk, akkor is csak 65 százalékos –, és még azt is, hogy a második oltásokra is kell elkülöníteni dózisokat (a jövő héten például esedékes lesz a tanároké), akkor sem jön ki sehogy, hogy miért ne lehetne a fiatalok oltása miatt hetekig Pfizerhez jutni.

Ha a fenti, ismert tényekből indulunk ki, akkor a 16-18 évesek oltása miatt várhatóan egy hétig nem lehet majd ilyen oltóanyagot kapni.