Belföld

Májustól testkamerás civil rendőrök buktathatják le a szabálysértő gyalogosokat

MTI / Balázs Attila
MTI / Balázs Attila

Együttműködési megállapodás megkötését tervezi a rendőrség és a Budapesti Autósok Közössége, így a jövőben gyorsabban eljuthatnak a civilek videói a rendőrséghez, ezáltal pedig jelentősen megnőhet a valószínűsége annak, hogy lesznek jogkövetkezményei az országúti ámokfutásoknak, a piroson áthajtásnak, és minden más közúti garázdaságnak, szabálytalanságnak és pofátlanságnak – mondta Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztályának vezetője a Közlekedésbiztonságnak.

Az alezredesnek van egy rossz híre a szabálytalanul közlekedő gyalogosoknak is. Immár nemcsak az autósoknak, motorosoknak kell számolniuk azzal, hogy bizonyítékként használható videofelvétel készül a szabályszegésükről, hanem nekik is. A tervek szerint májustól ők is találkozhatnak majd civil járókelőnek látszó gyalogos rendőrökkel.

Berzai Zsolt szerint a cél ugyanaz, mint az autósok esetében volt. „Senki ne azért tartsa be a közlekedési szabályokat, mert akkor éppen ott áll egy rendőr és pont őt figyeli. Májustól a gyalogosok is egyre kevésbé lehetnek biztosak abban, hogy nem éppen egy testkamerával felszerelt rendőr áll mögöttük, amikor mobiljukba merülve átsétálnak a piroson, mert megérkezett a villamos és amúgy is mesze volt még az az autó…”

A rendőrség szerint erre azért van szükség, mert túl sok a halálos és a súlyos sérülésekkel járó gyalogos baleset, és sok esetben a gyalogos hibájából következik be a tragédia.

A piroson áthaladást 50 ezer forint közigazgatási bírsággal bünteti a hatályos jogszabály, ha valaki autóval, motorral vagy kerékpárral halad át a piroson Ha gyalogosan követik el ugyanezt, akkor szabálysértés 5 ezertől 150 ezerig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik