Belföld

Fekete-Győr: Magyarország az orosz kémek játszótere lett

A cseh kormány – nagyon helyesen – a diplomatáknak álcázott orosz kémek kiutasítása mellett további komoly lépéseket tett az orosz befolyás visszaszorításának érdekében: kizárták a Roszatomot a dukovany-i erőmű bővítésére kiírt pályázatból. A cseh miniszterelnök pedig szolidaritást vár el minden EU-s tagállamtól az orosz agresszióval szemben. Az oroszbarát magyar kormánytól természetesen nem várhat szolidaritást sem a cseh kormány, sem az Európai Unió. Mi viszont szeretnénk egyértelművé tenni: szolidaritást vállalunk cseh barátainkkal, és 2022 után mindent meg fogunk tenni azért, hogy leállítsuk a Roszatom vezette paksi bővítést. Nem látjuk szívesen a Roszatomot Magyarországon.

– írta közös levélben Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Szél Bernadett független parlamenti képviselő, amit Oroszország budapesti nagykövetének vittek el.

A Fidesz-kormánynak köszönhetően Magyarország az elmúlt években az orosz kémek játszóterévé vált. Orbán Viktor magyar miniszterelnök sorra üdvözli a gyanús orosz beruházásokat és befolyásszerzési kísérleteket, legújabban például az orosz kémközpontként működő Nemzetközi Beruházási Bankot, vagy épp a Roszatom által építendő Paks 2 projektet.

– mondta el a nagykövetség előtt Fekete-Győr.

A Paks 2-höz hasonló gyanús üzletek mellett pont arról nem esik szó, amiről igazán kellene: hogy milyen energiastratégiát akarunk, és hogyan tudunk védekezni a klímaválság ellen. A fideszes kétharmad mellett ugyanis van egy másik kétharmad: az emberek kétharmada, akik megújuló energiát akarnak, ami rugalmas, biztonságos, és képes alkalmazkodni ahhoz a változó világhoz, amiben élünk. Az Orbán-kormánynak viszont egyetlen célja van: hogy minél többet lophassanak. Ezért választották az atomot a megújulók helyett.

– tette hozzá Szél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik