Belföld

Egy vekni kenyér nagyobb, mint ez a baba (X)

Katica szülei szinte még gyerekek voltak, amikor megtudták, hogy kisbabájuk lesz. Egy lerobbant személyautóban laktak.

Magyarországon évente 8000 újszülött jön világra idő előtt. A koraszülésben szerepet játszhat az anya életkora, életmódja, de még iskolai végzettsége is. A babák többsége az intenzív osztályon köt ki, van, hogy a család hónapokig, évekig szenvedi az egészségügyi és érzelmi következményeket.

Katica szülei nem terveztek gyereket. A fiatal lány nem járt orvosnál a várandóság alatt, nem is tudta, hogyan kell foglalkoznia a magzat egészségével. Hosszú ideig egy autóban aludt párjával, majd egy bútorozatlan, fűtetlen házat szereztek a szülés idejére. Amikor a szülés váratlanul beindult, és a mentők megérkeztek, azok azonnal értesítették a gyámhatóságot. A terhesség koraszüléssel végződött. Katica 1,5 kilósan jött a világra. Nem volt nagyobb egy vekni kenyérnél. A gyermekvédelmi szakemberek úgy döntöttek, a kislánynak nem maradhat szüleivel, így került Katica az SOS Gyermekfalvak egyik nevelőszülői családjába.

Az SOS Gyermekfalvakhoz számtalan koraszülött baba érkezik, minden esetben gondozatlan terhesség áll mögötte. Az SOS 35 éve gondoskodik a szülők nélkül élő gyerekekről. A családból való kiemelés oka többnyire a gyerek elhanyagolása, a szülők szenvedélybetegsége, vagy a fizikai és szexuális bántalmazás. Sokszor a gyerekek már az újszülött osztályról sem kerülnek haza.

Nem túlzás azt állítani, hogy láttunk már mindent. A gyerekeknek olyan súlyos lelki és fizikai sérüléseik vannak, hogy egész stábnak kell rajta dolgoznia, hogy enyhítsük a károkat. A koraszülött babákhoz speciális felkészültség és többletforrás kell. Mi ezt támogatóinknak köszönhetően tudjuk nekik megadni. Különleges tápszer, pelenka, fejlesztések, orvosi kezelések és sok átvirrasztott éjszaka, ami egy beteg gyerekkel jár. Nálunk minden 1 % életeket menthet”- mondja Romet-Balla Ágnes, az SOS adománygyűjtési igazgatója.

Katica addig marad az SOS-ben, amíg a szülei fel nem nőnek a feladathoz, hogy megfelelően el tudják látni. Ha ez nem sikerül, valószínűleg örökbeadható lesz, hogy valahol ő lehessen a legnagyobb apró csoda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik