Belföld koronavírus

Iskolanyitás: Nincs olyan protokoll, amire Orbán Viktor hivatkozott

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kökény Mihály szerint a miniszterelnök valamit félreérthetett.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy ő sincs meggyőződve a hétfői iskolanyitás időszerűségéről, de a kormány követi a WHO (Egészségügyi Világszervezet) protokollját. A kormányfő szerint az javasolja ugyanis, hogy zárásnál az iskolákat zárják be utoljára, nyitásnál azokat nyissák ki először.

A Népszava most azt írja, a WHO-nak nincs ilyen protokollja. A lapnak Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter, a WHO konzultánsa azt mondta: a szervezet ilyet biztos, hogy nem adott ki. Általános ajánlásaik vannak, ezek főleg az iskolák bezárásának vagy nyitásának általános kockázatértékelési szempontjait tartalmazzák.

Kökény Mihály szerint javaslat szintjén sem merül fel, hogy egy ország nyitási sorrendjében hol legyenek az oktatási intézmények. Az lehet, hogy a WHO valamelyik képviselője valamikor olyat  mondott, amiből a miniszterelnök ezt a következtetés vonta le, de ő erről sem tud. A világszervezet főigazgatója éppen egy hete arról beszélt, nem szabad elkapkodni a lazítást, emlékeztetett Kökény Mihály.

A lap kereste a Miniszterelnökséget, hogy megtudja, pontosan milyen protokollra gondolt a miniszterelnök, de még nem kapott választ. Hétfőn az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatain kezdődik meg a jelenléti oktatás-nevelés. A kormány döntése ellen számos civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet tiltakozik.

Kapcsolódó
Elítéli a PDSZ a szülők és a pedagógusok megfélemlítését
A pedagógusok szakszervezete követeli, hogy ne nyissanak ki az iskolák és óvodák április 19-én, és aki ettől tartva nem menne be aznap, azt ne fenyegessék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik