Belföld koronavírus

Teljes építőipari brigádok esnek ki a munkából a koronavírus miatt

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Teljes brigádok esnek ki váratlanul a munkából a járvány harmadik hullámában az építkezéseken, ami tovább nehezíti a szakemberekben amúgy sem bővelkedő építőipari cégek helyzetét – írta meg a Népszava az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felmérése alapján.

A 400 megkérdezett építőipari cég vezetői arról számoltak be, hogy a járvány harmadik szakaszában teljes munkabrigádok estek ki hosszabb-rövidebb időre a munkákból a kivitelezéseken. A váratlan lebetegedések egy amúgy is erőteljesen munkaerőhiányos helyzetben történnek. A COVID-19-et a cégek több mint fele említette, mint akadályozó tényezőt, a szakemberhiány azonban ennél is nagyobb probléma. Ezt – a korábbi évek felméréseihez hasonlóan – a cégek több mint háromnegyede jelölte meg, mint tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőt.

A felmérésből az is kiderült: a járvány miatt tavaly a vállalkozások felénél az értékesítés nettó árbevétele csökkent, másik felénél változatlan maradt, vagy enyhén növekedett.

Növekedést elsősorban azok a vállalkozások jeleztek, amelyek a több lábon állnak, és nem csak kivitelezéssel foglalkoznak.  

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik