Belföld

Rolleres végítélet vagy barátságos együttélés jön a nyári Balatonon

Martin Noda / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Martin Noda / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Úgy tűnik, a tavalyi tesztek után az egész Balatont ellepik májustól a Lime e-rollerei. A balatoni polgármesterek aggódnak.

Évek óta nagy vihart kavar a városokban a kérdés, mennyire engedélyezzék és milyen utakon a mikromobilitás eszközeit, mint az elektromos rollerek vagy épp a segwayek. Ezek hamar elérték a Balatont is, Balatonfüreden már 2018-ban kitiltották őket a 71-es főút és a tópart közti gyalog- és kerékpárutak zöméről. A Balatontipp körbekérdezett még csütörtökön az önkormányzatoknál, hogy állnak most a Lime-féle rollerekhez.

A cikk felsorolja, hogy időközben Tihany és Siófok is hozott valamiféle korlátozást vagy tiltást e járművekre. Eközben például Vonyarcvashegyen maga az önkormányzat szervez e-rolleres túrákat a községben. Mindenesetre a Lime arra készül, hogy az egész Balatonon megjelenik május elejétől. A Balatoni Szövetségtől Hebling Zsolt alelnök állt neki megkérdezni az önkormányzatokat, mi az álláspontjuk erről.

Heblingnek van tapasztalata, a Lime tavaly többek közt Alsóörsön tesztelte balatoni szolgáltatásait.

Az alsóörsi polgármester szerint kétarcú dolog az e-roller. Praktikus és környezetbarát, de a használók össze-vissza rakják le őket, sokszor rossz helyre, a cég pedig ritkán gyűjti be őket. Problémát okozott, hogy sokszor jelentettek balesetveszélyt a kiskorú, ittas vagy csak bátor rollerezők, akik sűrűn szlalomoztak a gyalogosok közt.

Hebling szerint mindezek miatt a polgármesterek nem lelkesen a Lime-ügyben. Egy olyan megoldást el tud képzelni az alsóörsi településvezető, hogy a rollereknek fix gyűjtőpontokat jelölnek ki, azokért területhasználati díjat kérnek, valamint napi kétszeri begyűjtést kérnének a Lime-tól. Sok helyről kitiltanák a rollereseket vagy épp sebességkorlátozást vezetnének be rájuk, mindezeket rendszeres rendőri ellenőrzésekkel lehetne nyomatékosítani. Ha pedig kárt okoznak a rollerezők, a cég vállalja a felelősséget Hebling szerint.

Persze az igazán fontos az lenne, ha végre a jogszabályok is tisztáznák, hol és mit lehet tenni ezekkel az eszközökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik