Belföld koronavírus

Ipsos: Rekordon az oltáspártiság, Budapest az élen

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Javult a fiatalok oltási hajlandósága is, de ők óvakodnak a regisztrációtól.

Az Ipsos áprilisi közvélemény-kutatása szerint az Orbán Viktor által bejelentett fokozatos nyitás dacára a többség továbbra is figyel a maszkviselésre, kézmosásra, kerüli a személyes találkozást, a tömegközlekedést, de a magas megbetegedési, halálozási adatokhoz képest, az év elejéhez képest csökkent az „óvatossági mutató”.

A lakosság egyre jobban nyit a vakcinák felé. Áprilisban az oltási hajlandóság minden korábbinál magasabb (58%), az ellenzők, bizonytalanok tábora csökkent (35%). (Márciusban 51% oltáspártit, 42% ellenzőt mértek.)

Javult a regisztrációs hajlandóság is, de nagyok a területi, illetve generációs különbségek.

Az 1992 után születettek 42%-a kéri a vakcinát, 52% továbbra is ellenzi. A 18-39 év közöttiek 24 százaléka regisztrált csak oltásra. A fiatal oltáspártiak 57% volt hajlandó megadni adatait a regisztrációs felületen (szemben a 75%-os teljes lakossági átlaggal). A 60 év felettiek 72%-a szeretne oltást (vagy már kapott legalább egyet), és 87% jelezte is ilyen szándékát a hivatalos oldalon.

A legkisebb bizonytalanságot és a legmagasabb oltási szándékot Budapesten mérték (77% oltáspárti, 21% elutasítól), a legmagasabb regisztrációs hajlandóságot is fővárosiak mutatják. Az emberek Észak-Magyarországon a legszkeptikusabbak (46% oltáspárti, 45% ellenző), ami a regisztrációs számokban is érzékelhető (39%).

A magyarok 57%-a szerint augusztusig véget érnek a korlátozások.  Májusi nyitásra csak az emberek 21%-a számít, 8% szerint már soha nem áll vissza a korábbi állapot, maradnak bizonyos korlátozások. A lakossági várakozások összegzése alapján a teljes nyitás valószínű dátumának a június tűnik. A legoptimistábbak a 40-49 évesek, akik közül minden negyedik két hónapon belül vár nyitást, míg a 30 év alatti felnőttek legszkeptikusabbak.

Módszertan 

Az Ipsos Omnibusz kutatásának eredménye reprezentálja a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik