Belföld koronavírus

Medián: Orbánnak bejött, hogy már nem a halálozásról, hanem az átoltottságról beszél

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
A halálozási adatokkal a magyarok abszolút többsége elégedetlen.

A Medián reprezentatív közvélemény-kutatása szerint az egyébként is megosztott magyarokat áprilisra gyakorlatilag teljesen két táborra szakította a kormány járványkezelése. A HVG-nek készített felmérésből kiderül, azzal az Orbán-kormány hívei csaknem kétszer elégedettebbek (79), mint az ellenzékiek (40).

Még így is javult a kabinet teljesítményének megítélése. Ezt Hann Endre azzal magyarázza, hogy sikeres volt a propaganda, vagyis az, hogy Orbán Viktor már nem a halálozási, hanem az oltási adatokhoz köti a védekezés sikerességét.

A más országokéhoz viszonyított magyar halálozási arányt ugyanis 51 százalék rossznak/nagyon rossznak tartja, az átoltottságot 92 százalék jónak/nagyon jónak.

Kapcsolódó
Pető Péter: A Magyarország-ellenes vakcinapolitika
A kormány és az ellenzék egyaránt saját nagy történetét meséli a vakcinákról. Mind elfelejtette: az gyógyításra, nem pedig szavazatszerzésre van.

A járványkezelés viszonylag kedvező megítélése dacára érzékelhető a türelmetlenség is az elhúzódó korlátozások miatt. Azok feloldását a kormányváltást akarók valamivel határozottabban sürgetnék, de a még meghatározóbb a nyitási igénynél az életkor.

Kapcsolódó
Publicus: Megosztó a kormány járványkezelése
A fideszesek 85 százaléka inkább elégedett, az ellenzékiek 87 százaléka inkább elégedetlen az intézkedésekkel.

A legélesebb generációs különbség az éjszakai kijárási tilalom és a kiülős vendéglátóhelyeket sújtó korlátozás megítélésében van: az előbbit a 30 év alattiak 70, utóbbit a 80 százaléka haladéktalanul feloldaná. Hann Endre szerint mostanra belefáradtak a magyarok a korlátozásokba, amelyeket egy éve még 85 százalékuk fogadott el.

Módszertan

A felmérés 2021. április 8-a és 10-e között készült ezer szavazókorú  ember telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, így az pontosan tükrözi a magyar lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik