Belföld

Az ellenzék előválasztási etikai kódexet fogadott el

Momentum Mozgalom Facebook-oldala
Momentum Mozgalom Facebook-oldala

Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok elnökei, jelentette be szerdán a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Momentum.

A pártok közleményükben azt írták, szerdán újra egyeztettek az ellenzéki pártelnökök, ennek végén fogadták el az előválasztási etikai kódexet. A dokumentum bevezetőjében így fogalmaznak:

A demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon. Az a célunk, hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát. Meggyőződésünk, hogy Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely tiszteletben tartja mások véleményét.

Az előválasztásban részt vevő pártok vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében, fogalmaztak.

Az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikus társaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét. Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését. A kampány során ennek megvalósulásáért felelős demokrataként dolgoznak

– írták. Az etikai kódex szerint a pártok célja a közéleti folyamatok morális és tömegkommunikációs válságának felszámolása, illetve kijelentik, hogy a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak.

A jelöltek a médiakapcsolataikat a demokratikus összefogás sikerének szolgálatába állítják. A jelöltek vállalják, hogy minden törvényes eszközzel fellépnek a kormányzati hazugságkampánnyal szemben. A jelöltek azt is vállalják, hogy jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék

– áll az etikai kódexben. A dokumentum szerint azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik