Belföld

Riasztást adtak ki a veszélyes szélviharok miatt

Varga György / MTI
Varga György / MTI
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki szerdára is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú (citromsárga) riasztást adott ki a heves széllökések veszélye miatt. Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát, de a Dunántúlon elérhetik akár a 90 km/órát is. (A térkép folyamatosan frissül az érintett járásokkal.)

 

Mint írták, éjszaka átmenetileg némiképp veszíthet erejéből a szél, de viharos széllökések éjszaka is előfordulhatnak. Szerda estig viharos lehet a szél a Dunántúlon és az északkeleti országrészben,  A legerősebb széllökések jellemzően 60-80 km/órásak lehetnek. A szél tartósan szerda estétől mérséklődik.

 

A figyelmeztető előrejelzés szerint szerda éjfélig országszerte átlagosan 10 millimétert elérő csapadék valószínű, de a főváros tágabb környezetében, az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység térségében akár 20-30 milliméternyi csapadék is eshet.

Az eső mellett vegyes halmazállapotú csapadék, hó is hullhat.  Síkvidéken (Dunántúlon) átmeneti, olvadozó, vékony hólepel alakulhat ki, 300-400 méter felett már több centis hótakaró, a magasabban fekvő helyeken 10-20 centis vizes hóréteg is lehet. Szerdán még további néhány centi friss hó eshet, figyelmeztetést az eső miatt csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki.

A Kiderül.hu szerint egyelőre marad a hideg, csapadékos, télies idő, csak péntektől veszi kezdetét lassú enyhülés, de a hőmérséklet továbbra is az április közepén szokásos érték alatt marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik