Belföld koronavírus

Müller Cecília: Kedden érkezik a hatodik oltható vakcina

24.hu
24.hu

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy 2,9 milliónál többen kapták meg legalább az első oltásukat, 1,2 millióan pedig már a másodikat is. Jellemzően két hetet kell várni az első oltás után ahhoz, hogy kialakuljon jelentős védettség, állította az országos tiszti főorvos.

A tanároknak körülbelül 80 százaléka jelent meg az oltáson, árulta el Müller Cecília. Hozzátette, hogy a pedagógusoknak biztosítanak még egy oltási kört.

Kedden 28 800 Janssen-vakcina érkezik Magyarországra.

A Johnson & Johnson egyadagos vakcinája először érkezik az országba, ez lesz a hatodik oltóanyag, amit használnak Magyarországon. A vakcina főleg a honvédségi oltóbuszokra kerül, mondta el Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos azt javasolta, hogy ne válogassunk a vakcinák között, mert minden nap újabb esély a megfertőződésre. A háziorvosoknál már megvan a regisztráltak teljes listája, és kaptak egy módszertani útmutatót is arról, hogy kik számítanak magas kockázatú krónikus betegnek. Müller Cecília azt mondta, ezek alapján a háziorvosoknak kell dönteniük, hogy kinek ajánlják fel az oltást a fiatalabbak közül, az életkor már másodlagos a kockázati csoportokhoz képest.

A járvány sajnos nagyon magas szinten tetőzött

– állította Müller Cecília arra hivatkozva, hogy nem növekszik a regisztrált új fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma viszont minden nap emelkedik.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, már sokkal kevesebb van előttünk a járványból, mint amennyi mögöttünk. A szennyvízadatok stagnálást mutatnak, jelezte Müller Cecília.

Viszont kiemelte, hogy még mindig nagyon sokan vannak kórházban, és arról is beszélt, hogy a fertőzést követő tüneteket is gyógyítani kell, ezért nyitottak poszt-covid ambulanciákat.

Kérdésre válaszul elhangzott, hogy az nem mehet oltatni sem, aki hatósági karanténban van, mert vagy beteg, vagy a lappangási időszakban van.

A Sinopharm-oltás beadási protokollja nem változik, mert nem adott ki erre vonatkozó javaslatot a gyártó. Müller Cecília azt mondta, hogy ha tudományos bizonyítékok lesznek arra, hogy változtatni kell valamit ennek a kínai vakcinának a protokollján, akkor azoknak megfelelően döntenek erről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik