Belföld koronavírus

„Sokszor az orvosok sem tudják, hogy az egyik beteg miért épül fel, a másik miért nem”

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Siralmasnak nevezte a helyzetet a kórházi Covid-osztályokon az RTL Híradónak nyilatkozó szemészorvos, akit egy hónapja irányítottak át koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályra. Azt mondta, rengeteg a beteg, és nagyon kiszámíthatatlan a betegség, sokszor az orvosok sem tudják, hogy az egyik beteg miért épül fel, a másik miért nem. A lélegeztetett fertőzöttek közül az orvos szerint alig van, aki túléli, és azoknak is szembe kell nézniük a következményekkel.

Az orvos azt mondta, hogy amíg egy normális intenzív ellátásnál egy nővérre legfeljebb két, egy orvosra legfeljebb négy beteg jut, addig most van olyan, hogy egy orvosra akár 10 fős részleg jut. Az ellátást nehezíti az is, hogy sok helyen nem intezíves, hanem más területről érkező nővérek dolgoznak, akiket két hét alatt képeztek át, miközben szerinte ezt nem lehet megtanulni.

Azt látom az intenzíves kollégákon, hogy minden, amit tudnak, az a Covid-ban nem működik. A megszokott lélegeztetési stratégiák nem jöttek be rengeteg betegnél.

Arról is beszélt, hogy miközben túlsúlyos, alapbetegségekkel küzdő betegek olykor lekerülnek a lélegeztetőgépről, addig fiatalabb, egészségesebb embereket már nem tudnak megmenteni. Ennek ellenére az orvos szerint a magas halálozási adatokban az is közrejátszik, hogy a magyarok egészségi állapota rossz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik