Belföld koronavírus

Szlávik: nyáron még veszélyes lehet a tömeg egy focimeccsen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Óva intek mindenkit, hogy egy oltás után úgy érezze, hogy övé a világ

– mondta Szlávik János főorvos az InfoRádió Aréna című műsorában. A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az interjúban leszögezte:

nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni.

Ezután hozzátette:

nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.

Szlávik szerint a vakcina felvétele azért is fontos, mert hatékony gyógyszer még nincs a betegség kezelésére, ilyenből az első legkorábban az idei év végén készülhet el.

Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább.

Szerinte ha „sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap”. Az infektológus a poszt-Covid-szindrómáról úgy nyilatkozott, hogy a betegek akár 20-30 százaléka nehezen tud visszatérni a régi életmódjához. „Gyenge, fáj a feje, ködös a tudatállapota, köhög, nincs erőnléte, ezek mind poszt-Covid tünetei. Komplex kezelést igényel, már vannak poszt-Covid ambulanciák Magyarországon is. A felépülés hosszú hónapokig, akár egy évig is eltarthat” – mondta Szlávik János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik