Belföld koronavírus

Szakértő: most nem nyitni kéne, hanem két hétre lezárni

Egyetlen szakértő sem támogatja a mostani nyitást, ehelyett teljesen más kellene csinálni

jelentette ki Balkányi László, Európai Járványvédelmi Központ korábbi szakértője az ATV-ben.

Sokkal jobban járnánk, ha két hétre bezárnánk, hiszen akkor megszűnnének a fertőzési láncok. Ezt úgy lehet kifejezni, hogy az oltás teknősét a járvány nyula lehagyja. Ezért a nyúl elé akadályokat kell tenni, fenn kell tartani az korlátozásokat mind addig, amíg az átoltottság a lehető legmagasabb szintet el nem éri

–        jelentette ki.

Balkányi szerint a „szakértőknek kellene összeülni és konszenzusra jutni, amely konszenzust a kormánynak végre kellene hajtania.” Kitért arra is, hogy vajon miért ilyen magas a halálozás aránya Magyarországon. A több faktorból összeálló jelenség egyik oka, hogy a magyar népességben idősek és krónikus betegek aránya igen magas, valamint az ellátás minősége és az ahhoz való hozzáférés is különböző szinten mozog a többi országhoz képest. „Utólag kimutathatóak lesznek azok a rossz politikai döntések, amik átírták a járványügyi védekezés szakmai protokollját, de emellett fontos látni, hogy a korábbi világjárványokhoz képest sokkal sikeresebb a védekezés világszinten, hiába érezzük azt néha lassúnak vagy megkésettnek.”

A szakértő hangsúlyozta az interjúban: csak akkor lehet eredményes a járvány elleni védekezés, ha a korlátozások fenntartását és az oltási kampányt kombináljuk. A korlátozások nélküli terjedés órája ugyanis gyorsabban jár, mint az oltásokból felépülő védettségé.

Gyorsabban fertőződünk, mint ahogyan védettek leszünk

– hangsúlyozta Balkányi László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik