Belföld koronavírus

Engedély nélküli koronavírus elleni kínai és indiai gyógyszereket próbáltak behozni az országba

Gyógyszerhamisítás miatt emelt vádat a Kiskunhalasi Járási Ügyészség egy Svájcban élő macedón nővel és két magyar férfival szemben.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint macedón nő utazótáskájában 150 doboz, összesen 1.050 potenciazavar kezelésére szolgáló készítményt találtak a pénzügyőrök a tompai határátkelőhelyen tavaly novemberben, amikor egy autóbusz utasait ellenőrizték. A nő a Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerből megközelítőleg három évre elegendő mennyiséget kísérelt meg behozni az országba.

A másik ügyben két, Bács-Kiskun megyében élő férfi Indiából és Kínából rendelt az interneten angol nyelvű oldalakról klorokin-foszfát tartalmú, koronavírus okozta betegség kezelésére is szolgáló gyógyszereket. A Magyarországon nem engedélyezett készítményekből egyikük 270 darabot, másikuk 1000 darabot rendelt meg és fizetett is ki. Ez jóval meghaladta mindkét esetben a személyes szükségletet.

A hazai gyógyszerpiacon forgalomban lévő, hasonló hatóanyag-tartalmú, de fele ilyen hatáserősségű gyógyszerek vénykötelesek, és kizárólag orvosi javaslatra, illetve orvosi kontroll mellett, meghatározott adagban szedhetők. Az ügyészség pénzbüntetést és próbára bocsátást kért mind a három elkövetőre azzal, hogy kobozzák el tőlük a lefoglalt gyógyszereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik