Belföld koronavírus

Müller Cecília: 276 ezer embert sikerült beoltani a húsvéti hétvége alatt

Mohos Márton /24.hu
Mohos Márton /24.hu

Némi enyhülést mutattak a ma reggeli koronavírus-adatok, amelyek szerint 1890 az új fertőzöttek száma. Az alacsony szám magyarázata részben az lehet, hogy a húsvéti hosszú hétvégén kevesebb tesztet végeztek és értékeltek ki. Alig több mint 11 ezer tesztből jött ki ennyi fertőzött, ami 17 százalékos pozitivitási arányt jelent. Eközben elhunyt 170 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 098-ra emelkedett – írtuk reggel.

Kapcsolódó
Kirívóan kevés új fertőzöttet regisztráltak, de megugrott a kórházban ápoltak száma
A 170 elhunyttal 22 ezer fölé ugrott a vírus áldozatainak száma.

„Ezzel a négy nappal rengeteget tettünk a járvány megfékezéséért.  276 ezer főt sikerült beoltanunk a négy nap alatt” – jelentette ki Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos szerint „mindenki meghallotta a hívószót”.

Hozzátette: már 2,432 millió ember van, aki az első oltást, és 922 ezren vannak, akik a második védőoltást is megkapták. Ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság 24,2 százaléka kapott már legalább egyszer védőoltást.

A 65 év felettiek 85 százaléka megkapta már az oltást, „körükben már jelentősen csökken is fertőzés száma. Egyre több praxisban elfogynak a 65 év felettiek”.

Müller Cecília ezen túl még elmondta:

  • a pedagógusok oltásának első köre lezárult.
  • 246 ezer Pfizer-vakcina érkezik holnap.
  • A regisztráltak száma már 3,8 millió felett van. „A március végi felmérések szerint 55 százaléka beoltatná magát.” Ezentúl még 20 százaléknyi azok aránya akik talán beoltatnák magukat.
  • „A közeljövőben bizakodhatunk a járvány tetőzésében.”
  • 12 ezer embert ápolnak a kórházakban. Ez 260-nal több, mint a hétvége előtt volt.
  • 1440 ember van lélegeztetőgépen.

Müller elmondta: „tudjuk, hogy hétvégén kevesebben jelentkeznek orvosnál, ezért a mai adatokat kellő óvatossággal kell kezelni. Úgy gondolom, hogy az új fertőzöttek száma nem ennyire kedvező, mint amennyit a mai nap láttunk.” A szennyvízadatok egyik városban sem csökkentek, sőt Szegeden és Szolnokon valamelyest még nőtt is a koncentráció. „Egyelőre a legfőbb figyelmünket a védekezésre fordítsuk” – hangsúlyozta Müller.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: hétvégén 18 személy gyűlt össze a Filozófusok kertjében, nem viseltek maszkot, ezért eljárást indítottak ellenük. Kiss arról is beszámolt, hogy Maglódon, Akasztón, Illésen is kiszolgáltak vendéglátóhelyeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik