Belföld

450 milliárdos hitelből építene kínai gigaegyetemet a magyar állam

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését – írja a Direkt36 egy kormányzati dokumentumra hivatkozva.

Az oknyomozó portál által megszerzett minisztériumi előterjesztésben az áll ugyanis, hogy az 540 milliárd forintra becsült építkezésből 100 milliárdot a magyar állam állna, viszont mintegy 450 milliárdot Kína hitelezne. (Hasonló konstrukcióban, mint a Belgrád-Budapest vasútbővítésnél.)

Az építkezés – áll a megszerzett dokumentumban – egyébként kínai projektként valósítható meg. „A Fudan kampusza ráadásul a kormány számításai szerint több pénzbe fog kerülni, mint amennyit a teljes magyar felsőoktatás működésére költött az állam 2019-ben. A Fudan épületei ezen kívül elveszik a helyet a sok ezer magyar diáknak tervezett, modern kollégiumi és közösségi tereket ígérő Budapest Diákváros projekt elől is” – olvasható a cikkben.

A cikkben még az is szerepel:

  • az építkezésre bejelentkező Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatot az elmúlt években a világ számos táján gyanúsították meg korrupcióval és kémkedéssel
  • az intézmény Fudan Hungary Egyetem néven futna és egy kínai-magyar vagyonkezelő alapítvány hozza létre és tartja majd fenn.
  • az alapításhoz szükséges tőkét és a kampusz építéséhez az ingatlanokat a magyar állam biztosítja. Például egy 800 milliós telket.

A Direkt36 megkereste a kínai vállalatot, és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) is, de a felek nem reagáltak a portálnak. Az ITM-nél rákérdeztek a kínai egyetem építése miatt felmerülő nemzetbiztonsági és korrupciós kockázatokra, de a minisztérium erre sem válaszolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik