Belföld koronavírus

Egy negyedik hullám elindítója is lehet az iskolák túl korai nyitása

Az oktatást akkor lehet újra biztonságosan megnyitni, ha a tanárok oltás utáni védettsége teljesen kialakult

– hangsúlyozta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás elmondta, hogy az oktatásban dolgozók 75 százaléka jelentkezett a koronavírus elleni oltásra.

Az öt pedagógus szakszervezet – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és Keresztény Pedagógusok Szakszervezete, valamint a vegyipari szakszervezet (mint a szakképzésben dolgozókat is képviselő szakszervezet) a második oltáshoz kötné az iskolák újranyitását, így megteremtve a biztonságos munkakörülményeket.

Attól tartanak ugyanis, hogy az első oltás még nem jelent kellő védettséget, a fertőzöttség pedig megugorhat, és akár egy negyedik hullám elindítója is lehet a folyamat. A PSZ alelnöke hozzátette: bár arról nincsenek pontos információik, hogy a kormányzat mikor kíván sort keríteni a pedagógusok második oltási körére, számításaik szerint május első hete lehet az az időpont, amikor vissza lehetne térni az osztálytermekbe, és akkor az érettségi vizsgákat is nyugodtabb körülmények között lehetne megtartani. Az alelnök megjegyezte – virológus szakemberek és orvosok tanácsai alapján – a visszatérést abban az esetben tartják támogatandónak, ha napi 100 fő alá csökken a járvány miatti elhalálozások száma.

A szakember elismerte, hogy az oktatás jelenlegi formája, illetve az, hogy a szülőknek az esetleges home office mellett a gyerekek felügyeletét is meg kell oldaniuk, komoly kihívást jelent. Kérdés, hogy az egészségügyi kockázatok vagy a munkavégzés körülményei rónak-e nagyobb terheket a családokra – tette hozzá Totyik Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik