Belföld koronavírus

Koronavírusban meghalt Busa Tamás operaénekes

24.hu
24.hu

Meghalt Busa Tamás, az Operaház magánénekese. A 66 éves művész halálhírét az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter jelentette be az Origonak

Busa Tamásnak nyolc gyermeke és hat unokája volt. 1992-ben lépett fel először az Operaházban, akkor még csak beugróként. Kiemelkedően aktívan dolgozott, 1997-től állandó vendégművész Budapesten, 2019-ig 694 operaházi, Erkel színházi és Bánffy-termi előadást énekelt. Összesen 44 szerepben, 20 főszerepben láthatta a közönség.

Megtört szívvel búcsúzom az operások nevében Tamástól, a nagyszerű művésztől, a barátságos embertől, egy nagyon nagy család fejétől, aki tőlünk is, de onnan aztán tényleg döbbenetesen fog hiányozni. És mivel az a fajta művész volt, aki nem taposott érdemrendekért, és allűrmentes szolgálata nem is vívta ki soha a díjesőt – csak nekem volt szerencsém különösen erős és gonddal viselt szövegmondását Melis-díjjal jutalmaznom az intézmény kebelén belül –, ezennel itt, az Opera vezetése részéről felterjesztem arra, amire én tudom: az Opera örökös tagjainak sorába, mint azt a művészt, aki az egész magyar operajátszást ugyanolyan szeretettel és hivatástudattal szolgálta. Posztumusz, sajnos. Annyira sajnálom.

– írta Ókovács Szilveszter.

Busa Tamás nagyjából egy hónapig küzdött a koronavírus-fertőzéssel, mielőtt szervezete feladta volna. Hatvanhat éves volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik