Belföld

Gulyás Karácsonynak: Több eredménnyel jár a cselekvés, mint az önsajnálat

MTI / Bruzák Noémi
MTI / Bruzák Noémi

A Városliget zöldfelülete növekszik azzal a beruházással, amelyet a főpolgármester és helyettese sérelmezett a héten – állította  a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Karácsony Gergelynek és Kerpel-Fronius Gábornak írt, a Facebookon nyilvánosságra hozott levelében.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a zöldpolitikát „a kormányhoz hasonlóan szívén viselő”, első döntésével klímavészhelyzetet hirdető fővárosi vezetésről nem feltételezi, hogy egy olyan parkrendezést kifogásolna, amely a zöldfelület jelentős növelésével járna.

Azt írta, a városligeti parkrendezés keretében elbontják „a parkot elcsúfító, graffitikkel lefújt, leromlott állapotú egykori Főkert-telephely épületét”, amelynek helyén több mint 1500 négyzetméter új zöldfelületet hoznak létre, és visszatér a Liget egykori népszerű attrakciója, a több mint százéves múltra visszatekintő Ballon kilátó, ahol helyet kap egy kávézó is, amely összesen 120 négyzetmétert vesz igénybe.

Itt állt évekig egy hatalmas sörsátor, amelyet elbontottunk. A kávézó ennek a területnek a töredékét foglalja el. Nem nehéz belátni: az Önök által sérelmezett beruházással a park zöldfelülete növekszik

– érvelt a miniszter.

A miniszter szerint a „fővárosi vezetés által politikai okokból minden eszközzel gáncsolt” városligeti fejlesztés során eddig közel 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, mintegy ötszáz lombos fát, 70 ezer cserjét és csaknem 140 ezer évelőt ültettek el. Állítása szerint a Liget projektnek köszönhetően több tízezer négyzetméterrel, a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete.

Ne nehezteljen ránk azért, mert a budapesti kormányzati fejlesztések arra is rávilágítanak, hogy lényegesen több eredménnyel jár a cselekvés, mint az önsajnálat

– zárta levelét a miniszter.

Arról nem ejtett szót Gulyás Gergely, hogy a helyi iparűzési adó megfelezése, a gépjárműadó elvonása, illetve a szolidaritási hozzájárulás megemelése hány milliárddal rövidítette meg az egyébként is már hosszú évek óta kicentizett. fővárosi költségvetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik