Belföld

Kulcsszereplője lehet a kínai vakcinabeszerzésnek Szijjártó korábbi helyettesének sógora

A Szijjártó Péter egykori helyetteseként jegyzett, ma a NER-médiaholding vezérpozícióját birtokló Szabó László sógora Szeverényi Márk üzleti köre állhat a kínai vakcinabeszerzés mögött – írja a Válaszonline. Szeverényi vezérigazgatja az állami lélegeztetőgép-túlrendelést teljesítő, és más kínai eredetű kórházi eszközöket is hazánkba juttató cég, a Fourcardinal Kft. egyik anyavállalatát (SRF Silk Road Fund Holding Zrt.), de a kínai Sinopharm-vakcinákat 55 milliárdért Magyarországra közvetítő titokzatos vállalat, a Danubia Pharma Kft. mögött is az ő üzleti köre látszik kirajzolódni.

Szeverényi gyógyszerkereskedő cégeinek nagytarcsai telepének kerítésén például a Danubia Pharma postaládája is ott van. A Válaszonline szerint ugyan azt még mindig nem lehet kijelenteni, de az biztos, hogy a Danubia jelenleg a Syntonite Med Zrt. birtokában van, utóbbi pedig két stróman neve alatt fut. Egyikük Tuza Máté, aki az Indexnek bevallotta, hogy a társaság valódi tulajdonosa nem ő, hanem „magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát”. Azt viszont nem árulta el, hogy név szerint kik a tulajok.

Kapcsolódó
Megszólalt a kínai vakcinabeszerzést intéző cég vezérigazgatója, de a tulajdonos nevét ő sem árulta el
Tuza Máté sikernek, elismerő visszajelzésnek könyveli el, hogy szándékaik találkoztak a magyar kormányzat törekvéseivel.

A Válaszonline szerint viszont Tuza Máténak igenis fontos szerepe van, ugyanis

a titokzatos Tuza valójában a Szeverényi-érdekeltségek bejáratott könyvelési szolgáltatója, akinek Hampton Kft. nevű cégét tavaly hét Szeverényi irányította érdekeltség is alkalmazta. 

Vagyis a portál szerint egyre erősebb a gyanú, hogy Szabó László sógora, Szeverényi Márk áll a csapat mögött, amely immár 105 milliárd forintos Covid-ügyi közpénzbevételnél tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik