Belföld

500 ezer forinttal kompenzálná a kormány a rokkantakat az elvett nyugdíjukért

MTI/Vajda János
MTI/Vajda János

A kormány félmillió forintos kompenzációt nyújt az általa megkárosított rokkantaknak, gyorsan még a 2022-es parlamenti választások előtt, ha ők rögzítik, hogy a további kártérítésről lemondanak – írja a Népszava Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerda éjjeli törvényjavaslata alapján.

A portál emlékeztet, hogy 2012 után új szempontrendszert vezetett be az Orbán-kormány a rokkantsági fok megállapításához, amelynek eredményeképpen az állapotuk felülvizsgálatát követően a megváltozott munkaképességűek járandósága gyakran még a 88 ezer forintos létminimumot sem érte el. A Kúria végül kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a rokkantak felülvizsgálatának szabályait és ezzel párhuzamosan a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán több rokkantnyugdíjas is pert nyert Magyarországgal szemben.

A Népszava cikke szerint a Kúria 2018-as precedens értékű döntése nyomán lehetett tudni, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a rokkantsági ellátásra vonatkozó vitatott jogszabályt. Az államnak ezt követően két választása volt: perek ezreivel és több ezer kártérítésselszámol, vagy visszakozik. A portál megjegyzi, a félmilliós kártérítés annak tükrében nem egy magas összeg, hogy Strasbourg két károsult esetében 2016-ban és 2017-ben 28 és 12 ezer eurós – mai árfolyamon számolva 4,3 és 10,1 millió forintos – kártérítésre kötelezte Magyarországot.

A módosítás alapján, ha a rokkantsági ellátásra jogosult személy a felajánlott kompenzációt  nem fogadja el, akkor a 2022. június 30-áig benyújtott kérelmére a rehabilitációs hatóság állapotvizsgálatot végez. Ennek célja, hogy meghatározzák, hogy a 2012. január 1-jét közvetlenül megelőző fizikai állapothoz képest bekövetkezett-e tényleges javulás. A Népszava hozzáteszi, ha az állapotvizsgálat alapján az érintett személy fizikai állapotában tényleges javulás nem következett be, akkor a 2011. december hónapra járó ellátás időközi emelésekkel növelt összege és a ténylegesen folyósított rokkantsági ellátás összegének különbözete legfeljebb 2012. január 1-jéig visszamenőleg is jár.

A portál szerint az érintettek vagy elfogadják a félmilliót, vagy akár még évekig várhatnak egy általuk is elfogadhatónak tartott esetleges kompenzációra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik