Belföld

Orbán a halálozásokról: Én csak csupa rossz hírt hallok

A nyitás egy csalóka kifejezés, nem úgy megy, hogy az ember megfordítja a bejáratnál a táblát, ezért mi inkább az újraindítás szót használjuk.

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 Híradóban szerda este. Ez az interjú szerint áprilisban történhet meg, ha már beoltottak 2,5 millió embert.

A két és félmilliót egy erkölcsi törvény jelölte ki számunkra, mert nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a leginkább életveszélyben lévők nem kerültek ki az életveszélyből.

– mondta, hozzátéve, hogy a 65 év felettiekre gondolt. Azt mondta, amíg nincs minden 65 év feletti regisztrált beoltva, addig nem vállalhatnak kockázatot, és úgy számolnak, hogy ez akkor fog megtörténni, ha 2,5 millió embert beoltottak.

Elmondta, hogy a mostani vírus nem olyan, mint tavasszal volt, itt már csak lassítani lehet a vírust a korlátozásokkal, megállítani nem. Szerinte egyetlen megoldás van, az oltás, amivel meg lehet állítani a vírust.

Orbán szerint sokaknak van vesztesége, ez mindannyiunkat megvisel, ezért ha legyőztük a járványt, akkor nem csak gazdasági értelemben kell újraindítani az országot, de utakat is kell találnunk egymáshoz, a közösségeinket is újra kell éleszteni.

Én csak csupa rossz hírt hallok

– mondta Orbán a kérdésre, hogy mikor billenhet át a halálozások száma, de nem fejtette ki ennél jobban. Ismét elmondta, hogy a vakcina a megoldás. Ezután hosszan beszéltek arról, hogy az oltásellenes politikusokra hallgatók meghalhatnak, és ez azok felelőssége lesz, akik azt mondták nekik, hogy ne vegyék fel az oltást.

Orbán azt mondta, hogy hagyják dolgozni az orvosokat, és ne vezessék félre az embereket kamuvideókkal és álhírekkel, amivel összemosta az újságírók kérését, hogy láthassák, mi történik a kórházakon belül, azzal, hogy oltásellenesek lennének.

Nem most van az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba és kamuvideókat forgassunk.

– tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a koronavírusra elkülönített ágyak fele még szabad, és kétszer annyi lélegeztetőgépünk van még, mint amennyi ágyon most használják őket. A szakemberhiányt vezényléssel tervezik megoldani.

Én is négy órát szoktam aludni, mégsem vagyok híján a romantikának

– mondta a kérdésre, hogy van-e még tartalék.

A tanárok ügyéről, vagyis arról, hogy az iskolák nyitásáig a tanárokban nem alakul ki védettség, hiszen eleve csak az első adag oltást kapják meg, azt mondta:

Nézze, én amikor az első oltást megkaptam, bementem dolgozni. Persze jobb lenne megvárni a másodikat, de amit biztosan tudunk, hogy az első oltás már jelentős védettséget ad.

Orbán szerint a tanárok bő egy héttel az iskolák nyitása előtt fogják megkapni az oltást,

Ha valaki így sem akar bemenni, megértem, de nem kell agitálni.

A baloldalról azt mondta Orbán, hogy mindig is oltásellenesek voltak, de

Őket is anya szülte, nekik is van szívük.

Ezért bízik benne, hogy nem engednek teret ezeknek a véleményeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik