Belföld koronavírus

Müller Cecília: Mindenkinek kutyakötelessége egyénileg is megtenni mindent a járvány letörése érdekében

24.hu
24.hu

Egy Budapesten élő szlovák fiatal szóváltásba került egy buszsofőrrel, nem viselt maszkot, odament a vezetőfülkéhez és leköpte a sofőrt. A rendőrök elfogták – mondta el Kiss Róbert rendőr ezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Tegnap 2 üzletet zárattak be.

Egy fodrászüzlet nyitva volt Pécsen, 4 személy volt ott, nem is viseltek maszkot. A rendőrök helyszíni bírságot szabtak ki és a fodrászatot 19 napra bezáratták.

Szintén Pécsen egy panzió egyik lakrészét kiadták, 9 fős házibuli volt, 6 hónapra bezáratták.

Mindenkinek óriási felelőssége van a járvány kezelésében. A kórházak terhelését, a súlyos eseteket, a fertőzést úgy tudjuk elkerülni, ha betartjuk a járványügyi szabályokat – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy addig nem javulnak a számok, amíg mindenki meg nem tesz mindent a járvány visszaszorításáért.

Nagyon fáradtak a kórházi dolgozók, ezért mindenkinek kutyakötelessége egyénileg is megtenni mindent, hogy az egészségügyi rendszerre háruló teher csökkenjen.

Közel 1500-an lélegeztetőgépen vannak, és több mint 12 ezren kórházban vannak. Ezek konstansan magas számok Müller szavai szerint, a következő napokat meg kell várni, hogy lássuk, merre mozdulnak a számok. Meghalt az elmúlt 24 órában 302 beteg, ez rekord.

Még nem tudja Müller megmondani, hogy tetőzött-e a harmadik hullám.

Tegnap 250 ezer adag Szputnyik érkezett.

Bizonyára megkapták azok az sms-t a tanárok, óvodai dolgozók, akiket elkezdenek oltani pár nap múlva. Az oltási sorrend nem változik. Amikor a vakcinaszállítmány lehetővé teszi, hogy egy-egy csoportot párhuzamosan beoltsanak, akkor ezt megteszik.

És beállítottak katonai oltóbuszokat. Négy vagy öt busz járja naponta a legkisebb településeket is, ma Nógrád megyében, holnap Komárom-Esztergom megyében lesznek ezek az oltóbuszok.

Ne álljanak sorba a buszok előtt azok, akik nem regisztráltak

– kérte az országos tiszti főorvos. Rendet és fegyelmet kell tartani az oltópontokon, beleértve az oltóbuszokat is. Nem lehet csak úgy sorba állni. Ehhez regisztrálni kell. Ennek alapján tudják behívni időpontra az oltakozni vágyót. Az oltóbuszokhoz akkor érkezhetnek más településen lakók, ha nemcsak regisztráltak, de a háziorvosuk körzete is mindkét települést érinti.

Az oltakozás eredményeképpen saját tapasztalatok is vannak, ezek Müller szerint jók. Az idősotthonokban és szociális otthonokban nagyon sokakat beoltottak, az átoltási arány 80 százalék feletti. A gondozottak körében 96 százalékkal, a dolgozók körében 92 százalékkal kevesebb megbetegedést regisztráltak idén márciusban tavaly őszhöz képest, miközben ugyanezen időszak alatt az országban 32 százalékkal többen fertőződtek meg a vizsgált hetekben.

A 60-65 év felettiek beoltásával mikor végeznek – hangzott a kérdés. Csak azt ismételte el Müller, hogy a 65 év felettiek több mint háromnegyedét beoltották már, és majd utánuk következnek a náluk fiatalabbak.

Mit terveznek tenni a covid-intenzív osztályokra nehezedő teher enyhítése érdekében – ez a kérdés is elhangzott.

A kérdés nagyon egyoldalúan tűnik számomra. Inkább azt kellene kérdezni, hogy mit kell tennünk, mindnyájunknak. Fel kell tenni mindenkinek saját magának a kérdést: mit teszek én. Kérem, hogy az óvintézkedéseket feltétel és maradék nélkül tartsák be, és a vakcinát amint lehetősége lesz rá, vegye fel, fogadja el

– mondta Müller. Elárulta, hogy eddig 800 önkéntes jelentkezett segíteni a kórházakba, de továbbra is nagy a teher az egészségügyi rendszeren, orvosokon, ápolókon, segítőkön. Mindenki tehet azért, hogy lefele induljon a kórházban ápoltak és az elhunytak száma – húzta alá ismét.

Magyarország mindig is azt vallotta, hogy mindenki, aki igazoltan koronavírus-fertőzött, koronavírus elhunytként tartjuk számon. Akkor is, ha a közvetlen halálok nem maga a fertőzés, hanem valami alapbetegség okán halt meg valaki – mondta Müller.

Janssen-szállítmány: az EU-ba április 19-én érkeznek, Magyarországra április második felében érkezhet 81 ezer adag.

Az AstraZenecával továbbra is oltanak Magyarországon (pedig mai hír, hogy Németország felfüggesztette a 60 év alattiak oltását ezzel a vakcinával.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik