Belföld

Az állam a Mediaworks vezérigazgatóját akarja beültetni a Richterbe

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

A Magyar Állam, mint kisebbségi részvényes képviseletében eljáró MNV Zrt. azt javasolja, hogy Szabó László volt külügyminiszter-helyettest és amerikai nagykövetet, a Mediaworks elnök-vezérigazgatóját válasszák meg a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagjává – tudta meg a Válaszonline.

A járványhelyzet miatt nem a részvényesek képviselői voksolnak majd, hanem a közgyűlési hatáskörben eljáró igazgatóság. Ez pedig a portál szerint azért fontos, mert az államnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül csak 5,25 százaléknyi tulajdonrésze van a társaságban, tehát egy normál közgyűlésen nem lenne magától értetődő, hogy Szabót megszavazzák. A mostani helyzetben viszont az igazgatóság aligha fog nyíltan dacolni az állammal.

Szabó Lászlónak van egészségipari múltja: 2010-ig az Eli Lilly and Company nevű amerikai gyógyszeripari társaságnál dolgozott, majd az izraeli Teva Pharmaceutical Industries magyarországi cégét irányította. Ezt követően lett Szijjártó Péter helyettese, majd amerikai nagykövet. Szabó egy éve hagyta hátra a washingtoni missziót és kötött ki a kormánypárti sajtótermékek nagy részét kiadó Mediaworksnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik