Belföld

Idén elmarad a nagy húsvéti szondáztatás

MTI/Varga György
MTI/Varga György

A rendőrség nem készül központi szondáztatási akcióra idén húsvétkor, írja a Közlekedés Biztonság.

Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője a lap megkeresésére arról beszélt, az elmúlt év baleseti statisztikái optimizmusra adnak okot.

Mint fogalmazott, lényegesen nagyobb mértékben csökkent a személyi sérüléses balesetek száma (ez előző öt év átlagához képest közel 20 százalékkal), mint amennyit pusztán a pandémia miatt bevezetett különböző korlátozások indokoltak volna. 165-tel kevesebben vesztették életüket az utakon, mint 2019-ben.

Ez jórészt a közlekedők fegyelmezettségének, szabálykövetésének volt köszönhető. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén húsvétkor nem tartunk központi akciót a közlekedők szondáztatására, és arra kérjük a megyei főkapitányságokat, hogy ők se tervezzenek ilyeneket

– közölte.

Óberling hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ott, ahol ezt a közelmúlt baleseti adatai vagy más okok indokolják, a helyi rendőrkapitányságok vagy akár a megyei főkapitányságok is tarthatnak célzott akciókat.

Az viszont, hogy nem lesz központi szondáztatás, még nem jelenti azt, hogy a rendőrök egyáltalán ne ellenőriznék az autósokat.

Mivel a március elején végrehajtott akció a rendőrség értékelése szerint lesújtó képet mutatott az autóval közlekedők biztonsági öv és biztonsági gyermekülés használatáról, illetve a motorosok bukósisak viselési hajlandóságáról, a rendőrség húsvétkor lényegében folytatja azt az akciót, azaz újra a passzív biztonsági eszközök használatának ellenérzésére koncentrál.

Fő szabályként azt figyelik majd, hogy a közlekedők bekötik-e magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik