Belföld koronavírus

Magyarország átvette a vezetést Európa oltási rangsorában

MTI / Balázs Attila
MTI / Balázs Attila

Noha a kormányzati tájékoztató oldal vasárnap délelőtti jelentésében még azt írta, hogy Magyarország a második az uniós oltási ranglistán, mostanra –  ha csak hajszállal is, de – megelőztük a hosszú ideje álló előttünk álló Máltát.

A Portfolio szúrta ki, hogy Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vasárnapi adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 21,6 százaléka kapta meg legalább az első oltását, míg a szigetországban jelenleg 21,5 százalék ez az arány. Ezzel hazánk a képzeletbeli dobogó második helyéről az első helyre lépett (igaz, ha a második dózist is nézzük, akkor Málta továbbra is jobban áll: náluk a lakosság 9,5 százaléka kapta meg a második adagot, nálunk 6,6 százalék).

A magyarországi átoltottság messze meghaladja az EU 12,3 százalékos átlagát, ami annak tudható be, hogy itthon az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinákkal is oltanak.

Orbán Viktor ugyan két héttel ezelőtt azt mondta, hogy Magyarország nem más európai országgal fut versenyt, hanem a vírussal, nemigen akad olyan kormányzati megnyilatkozás, amelyben ne hangoztatnák a kedvező magyar adatot. Amennyiben sikerül tartani az első helyünket, a büszkélkedés alighanem tovább fokozódik majd.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik